Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за сладкиши и десерти с бърбън

Идеи за сладкиши и десерти с бърбън

Идеи за сладкиши и десерти с бърбън

Десертите с алкохол са абсолютен феномен в кулинарията. Комбинацията между сладък вкус и горчив алкохолен оттенък е сред най-добрите вариации за приготвяне на вкусни шоколадови десерти - и не само.

Един от най-популярните видове алкохол за приготвянето на десерти е уискито и по-конкретно – бърбънът. Той представлява вид американско уиски, направено предимно от царевица. Дестилираният алкохол носи името си от община Бърбън в щата Кентъки, където за първи път е произведен през 18 век.

Това, което отличава Бърбъна от останалите видове уискита, е че единствената му съставка е вода, трябва да отлежава минимум 2 години преди консумация и в състава му има задължително царевица.

Горчивият вкус на бърбъна намира широко приложение в сладкарството.

Ето няколко идеи за приготвяне на десерти и сладкиши с бърбън:

Кекс с бърбън

Кекс с бърбън

Кексът с бърбън има нестандартен, но неотразим и забележителен вкус. Тази рецепта е перфектното предложение за приготвяне на вкусен сладкиш с комбинация от вкусове.

Какаовият сладкиш се приготвя със следните съставки: 6 бр. яйца, 250 г захар, 1 бр. бакпулвер, 50 г стафиди, 1 бр. ванилена захар, 50 г бърбън, 1-2 с.л. какао, 50 г орехи, 6 с.л. олио, 300-350 г брашно и 6 с. л. хладка вода.

Първо, поставяте стафидите и алкохола в чаша, в която да се накиснат, докато се приготвят останалите съставки. Отделно разбивате яйцата, олиото, захарта, водата и ванилената захар. Към тях добавяте брашното и бакпулвера. Ако сместа е рядка, добавяте още брашно.

Отцеждате стафидите и ги добавяте към сместа, докато орехите ги бъркате добре с шпатула. Малка част от сместа се отделя и се смесва с какаото. След това се прибавя към кекса и той се поставя за печене в предварително загрята фурна на около 180 °C.

Шоколадов крем с бърбън

Мус с бърбън

Шоколадовият крем с бърбън е чудесно предложение за приготвяне на вкусен десерт с участието на алкохолната напитка. Абстрактен, сладък и горчив, десертът се приготвя с 250 г шоколад, 240 г масло, 500 г сметана, 120 мл бърбън, 250 мл еспресо, 160 г захар.

За приготвянето на вкусния крем първоначално се разбива сметаната до получаването на кремообразна смес. След това шоколадът се начупва и се слага в тенджера. Към него се добавя захарта, бърбънът, маслото и еспресото.

Приготвената смес се вари на бавен огън и непрестанно бъркане до получаване на хомогенна смес. След това се сваля от котлона и се оставя да се охлади. Към нея се добавя и битата сметана.

Готовият шоколадов крем се покрива с фолио за продължително съхранение. Мусът с бърбън се поставя в хладилника в продължение на 8 часа преди консумиране.

Вижте още: Основни ястия с бърбън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest