Гуакамоле е ястие от мексиканската кухня, което се приготвя много бързо и лесно. Чудесна добавка е към различни ястия, подходящо е и за похапване с препечен хляб. Рецептите, които можете да намерите за гуакамоле, са безкрайно много и всички претендират да са оригинални.
Всъщност във всеки край на Мексико, се приготвя по различен начин – добавя се някакъв продукт, реже се по различен начин и т.н. Но независимо коя рецепта ще използвате или коя ви е попаднала, в гуакамолето задължително присъства един продукт – авокадото. Това е основната част от тази мексиканска екзотична рецепта.
Гуакамоле можете да намерите определено като зелена мексиканска лютеница, зелен сос и други, но истината е, че това в буквален превод е сос от авокадо. Испанското му наименование е guacamole и произлиза от ацтекската дума Ahuacamolli (ахуака-мули). Индианското племе ацтеки е първото, което е започнало да си прави гуакамоле, което разбира се не е съвсем същото, както в наши дни.
В миналото са добавяли освен смачканото авокадо, домати и малко лук, но всъщност и до днес понякога вкусният сос се приготвя и с тези добавки. С течение на времето този сос става истински популярен дори в Западна Европа.
Гуакамоле е изключително вкусна и полезна добавка към всяко печено ястие, защото авокадото съдържа много полезни вещества – с 35 % повече калий от бананите, витамини В, Е, К, омега 3 мастни киселини. Приготвя се по следния начин:
Гуакамоле
Необходими продукти: 2 бр авокадо узряло, малка глава лук, 1 скилидка чесън, 1 домат, половин лимон, сол, 2 - 3 с.л зехтин
Начин на приготвяне: За да си вземете узряло авокадо, то трябва да бъде по-меко на пипане. Добре е също доматът да е омекнал. Намачквате с вилица авокадото и домата, след което към него прибавяте ситно нарязан лук, пресован чесън, сол на вкус, сокът от половин лимон и зехтин. Ако обичате подправките, може да сложите щипка – две кориандър. А в случай, че сте любители на люто, нарежете на ситно половин люта чушка и я добавете към гуакамолето. За по-малко пикантност добавете 1 ч.л лют пипер.
Коментари