Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съставки и съвети за най-вкусното гуакамоле

Съставки и съвети за най-вкусното гуакамоле

гуакамоле

Макар в големите магазини погледът на много българи да е попадал на надпис авокадо, мнозина от нас продължават да възприемат този плод за прекалено екзотичен и скъп. Но най -вече се чудят как той се консумира и за какво изобщо се използва.

По-запознатите от нас знаят, че с авокадо могат да се приготвят безброй ястия, както и че заради здравословните си ползи за човешкия организъм този плод напълно си струва парите. А какво да кажем за божественото гуакамоле, което няма как да бъде приготвено без своята основна съставка, авокадото. Което в Мексико, откъдето произхожда и гуакамолето, е известно като Кралицата на плодовете.

Гуакамолето отдавна е прехвърлило границите на Мексико, поради което ацтеките, за които се вярва, че са измислили този вълшебен дип (казано по нашенски вид разядка), сигурно биха се обърнали в гроба, ако разберат, че в някои части по света хората приготвят гуакамоле не с авокадо, а с магданоз!

Тук е моментът да ви споделим, че независимо доколко развихряте въобръжението си и прибавяте какви ли не други подправки към домашно приготвеното гуакамоле, то няма как то да се нарича гуакамоле, ако в него не присъства авокадо.

Класическото гуакамоле се приготвя от пресованата или намачкана вътрешност на авокадо, към която се добавя морска сол, лимонов сок и нещо люто, в най-добрия случай ситно нарязана мексиканска чушка Чили серано.

вкусно гуакамоле

Ако се намирате в Мексико, можете да я замените и с изсушена Арбол, отново мексиканска чушка. Но това важи само ако сте в Мексико, в противен случай действате с това, с което разполагате, но да е люто. Ето какви са нашите предложения:

1. За да придобие вашето гуакамоле типично пикантният или направо лютив мексикански вкус, използвайте от най-лютите нашенски чушки или се доверете на още по-лютивите им съседки, гръцките люти чушки. От онези, които на външен вид наподобяват сиврия, но след като отхапете и една хапка, сте готови за направите няколко обиколки на жилището си.

2. Лукът е сред задължителните добавки към традиционното гуакамоле, но тук вече може да импровизирате- кромид лук, лук шалот, червен лук, зелен лук и т.н. Но в никакъв случай праз лук!

3. Традиционно към гуакамолето се добавя пресован печен чесън и не ви препоръчваме да го забравяте.

4. Гуакамоле се прави със зехтин, а не с олио!

5. В повечето части на Мексико към гуакамолето се добавя кориандър и кимион, но ако са ви прекалено "чуждоземни" подправки, можете да ги замените и с магданоз. Но магданоз като подправка, а не магданоз, който да замести самото авокадо!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest