Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасните съставки на вкусните храни

Опасните съставки на вкусните храни

вафли
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
9.00 лв.

Любимите ни храни неминуемо съдържат химически вещества, които малко или много са опасни за човешкото здраве.

Примамливият, вкусен, сочен, свеж вид на храните се дължи на консервантите в тях.

Те се делят на три основни групи. Антимикробните (от Е200 до Е290) забавят или спират развитието на микроорганизмите в храните. Антиоксидантите (Е300-Е321) предпазват витамините от окисление и възпрепятстват гранясването. В третата група добавки (Е221, Е300, Е33) са химикалите, които спират покафеняването на хранителните продукти, най-вече в плодовете и зеленчуците.

А сега за всеки консервант поотделно:

Е200 - възможен дразнител за кожата.

Е213 - може да понижи нивата на аминокиселините.

Чипс

Е216 - причинява хронично възпаление на кожата. Доказано е!

Е218 - възможни са алегични кожни реакции.

Е220 - разрушава витамин В1.

Е223 - съдържа се най-вече в сандвичите, бисквитите, зеленчуковите и плодовите пюрета. В САЩ е забранен за употреба, тъй като има свойството да накара един стар продукт да изглежда като нов. Причината дихателни проблеми, понижава кръвното.

Е249 - може да засегне способността на тялото да пренася и усвоява кислорода, което от своя страна да причини задушаване, замайване и главоболие. Забранен е в храните за пеленачета.

Пържоли

Е250 - може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Забранен и в много държави, потенциално канцрогенен е.

Е252 - използва се в барутните експлозиви, но и за съхранение на месо. Също е забранен в редица държави заради потенциална канцерогенност.

Е264 - може да предизвика гадене и повръщане.

Е281 - може да доведе до мигрена.

Е320 - счита се, че вероятно е канцерогенен. Предизвиква мутации в ДНК.

Е621 - използва се като усилвател на вкуса. Предизвиква обаче болки в гърдите, главоболие, усещане за горене на лицето.

Е954 - канцерогенен!

Е951 - това е известният аспартам, който се използва като подсладител на напитки, сладкиши, алкохол, десерти. Може да предизвика главоболие, умствени увреждания и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest