Любимите ни храни неминуемо съдържат химически вещества, които малко или много са опасни за човешкото здраве.
Примамливият, вкусен, сочен, свеж вид на храните се дължи на консервантите в тях.
Те се делят на три основни групи. Антимикробните (от Е200 до Е290) забавят или спират развитието на микроорганизмите в храните. Антиоксидантите (Е300-Е321) предпазват витамините от окисление и възпрепятстват гранясването. В третата група добавки (Е221, Е300, Е33) са химикалите, които спират покафеняването на хранителните продукти, най-вече в плодовете и зеленчуците.
А сега за всеки консервант поотделно:
Е200 - възможен дразнител за кожата.
Е213 - може да понижи нивата на аминокиселините.
Е216 - причинява хронично възпаление на кожата. Доказано е!
Е218 - възможни са алегични кожни реакции.
Е220 - разрушава витамин В1.
Е223 - съдържа се най-вече в сандвичите, бисквитите, зеленчуковите и плодовите пюрета. В САЩ е забранен за употреба, тъй като има свойството да накара един стар продукт да изглежда като нов. Причината дихателни проблеми, понижава кръвното.
Е249 - може да засегне способността на тялото да пренася и усвоява кислорода, което от своя страна да причини задушаване, замайване и главоболие. Забранен е в храните за пеленачета.
Е250 - може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Забранен и в много държави, потенциално канцрогенен е.
Е252 - използва се в барутните експлозиви, но и за съхранение на месо. Също е забранен в редица държави заради потенциална канцерогенност.
Е264 - може да предизвика гадене и повръщане.
Е281 - може да доведе до мигрена.
Е320 - счита се, че вероятно е канцерогенен. Предизвиква мутации в ДНК.
Е621 - използва се като усилвател на вкуса. Предизвиква обаче болки в гърдите, главоболие, усещане за горене на лицето.
Е954 - канцерогенен!
Е951 - това е известният аспартам, който се използва като подсладител на напитки, сладкиши, алкохол, десерти. Може да предизвика главоболие, умствени увреждания и др.
Коментари