Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кратък речник на полезните съставки в храните ни

Кратък речник на полезните съставки в храните ни

Кратък речник на полезните съставки в храните ни

Ресвератрол, антоцианини, катехини...четеейки за ползите от храните и модерното тълкуване на хранителни състав на всичко, безспорно сте се сблъсквали с незнанието кое какво точно е.

Навсякъде четете, че рутинът е полезен за кожата - но какво точно е той? Рутинът е вид флавоноид, който се открива в цитрусите плодове в по-големи количества.

А ако нямате представа какво всъщност са флавоноидите, запазете си тази статия и си припомняйте. Защото тук ще ви обясним кой термин от състава на храните какво точно е.

Кратък речник на полезните съставки в храните ни

Адстрингент – упражнява свиващо, запичащо и стягащо действие.

Алицин – етерично масло в чесъна; потиска образуването на туморните клетки.

Алфа-хидрокси киселини – плодови киселини, задържащи влагата в кожата; стимулират производството на колаген и забавят появата на бръчки.

Антиоксиданти – съединения, спиращи вредното действие на свободните радикали.

Антоцианини – тъмночервени пигменти с антиоксидантно действие; подпомагат кръвообращението.

Аргинин – органично съединение в животинските протеини и фъстъците.

Бактерии Bifida – полезни бактерии в чревния тракт; възпрепятстват инфекции.

Бактерии Lactobacillus – преработват лактозата и други прости захари в млечна киселина.

Бетацианин – яркочервен пигмент в състава на червеното цвекло.

Гама-линолова киселина – мастна киселина, необходима за хормоналното равновесие; успокоява възпаления; намалява риска от образуване на тромби.

Глутатион пероксидаза - ензим с мощно действие срещу свободните радикали.

Диметиламиноетанол - химично съединение, свързано с холина, който произвежда невротрансмитера ацетилхолин; естествена съставка в рибата.

Докозахексаенова киселина - Омега 3 мастна киселина; среща се в рибеното масло.

Елагова киселина - антиканцерогенно вещество; среща се в дребните безкостилкови плодове.

Зеаксантин - каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.

Полезните съставки в храните ни

Капсаицин - растително вещество в чушките Чили.

Кверцетин - флавоноид с антиоксидантно действие.

Колаген - протеин от особена важност за здравата кожа и съединителната тъкан.

Кофеинова киселина - органична киселина в плодовете и зеленчуците.

Куркумин - антиоксидантен пигмент в състава на Куркумата.

Ликопен - каротиноид с антиоксидантно действие; среща се в червените храни.

Лимонин - антиканцерогенно вещество в лимоните и портокалите.

Линолова киселина - ненаситена мастна киселина от особена важност за човешкия организъм.

Липоева киселина - органична киселина, произвеждана в клетките на някои микроорганизми; особено важна за метаболизма.

Лутеин - каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.

Мирицетин - антиоксидант с противовъзпалително действие.

Олеинова киселина - маслоподобна течност, участваща в строежа на Омега-9 мастни киселини.

Омега-3 и -6 мастни киселини -  полиненаситени мазнини в мазната риба, ядките и семената.

Папаин - ензим в папаята; подпомага усвояването на протеините.

Полифенол - съединения, използвани при химичен синтез.

Рутин - флавоноид тонизиращо и оздравително действие върху периферните кръвоносни съдове.

S-алил цистеин - антиканцерогенно съединение в състава на чесъна.

Салицилат - сол или естер на салициловата киселина; активна съставка на аспирина; лекува кожни проблеми.

Сапонини - съединения с пречистващо и противовъзпалително действие в състава на билките, варивата и зеленчуците; формират защитен слой в горния слой на растението.

Съставки в храните

Свободни радикали - молекули увреждащи тъканите; страничен продукт на метаболизма и влиянието на околната среда.

Свързана линолова киселина - мастна киселина с естествен произход.

Сулфорафан - антиканцерогенно съединение.

Терпени - участват в производството на антиканцерогенни ензими.

Токотриенол - антиоксидант състава на витамин Е.

Фенетил изотиоцианат -  антиканцерогенно съединение в зеленчуците.

Ферулова киселина - антиоксидант; предпазва клетките от вредните ултравиолетови лъчи.

Фитинова киселина - основна форма за съхранение на фосфора в много растителни тъкани, особено семена.

Фитовещество - растително съединение с полезни за здравето свойства.

Фитоестроген - растителни съединения с подобен на естрогена ефект, но с по-слабо действие.

Флавоноиди - общо название на редица биоактивни съединения с противовъзпалително действие.

Какво значат съставките в храните

Хесперидин - бяло или безцветно кристално съединение в състава на цитрусовите плодове.

Хомоцистеин - аминокиселина използвана от организма при клетъчния метаболизъм и производството на протеини; при високи нива в кръвта - рисков фактор за редица болести.

Цинарин - прочистващо вещество; подпомага функциите на черния дроб.

Ябълчена киселина - органична киселина с тръпчив вкус; среща се в ябълките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest