Когато ежедневният ви режим на хранене включва химично овкусени храни, има голяма вероятност след време тялото ви да изгуби възможността си да разпознава правилния начин, по който трябва да ухаят истинските храни и да не може да се наслади на вкуса им.
Изкуствените подобрители в подмамват ума ни и той свиква с тях и решава, че те са по-питателни и полезни от плодовете и зеленчуците да речем.
Коренът на проблема произлиза от това, че вече до толкова сме свикнали с химията в храната и напитките ни, че дори и да купим нещо, което е малко или много по-полезно ние отново успяваме да развалим истинския му вкус като добавим даден "подобрител".
Вече е съвсем нормално майките да купуват на децата си мляко с плодов вкус. Всъщност в него няма нищо плодово, но подсладителите и оцветителите ни карат да ги предпочетем пред обикновения йогурт, който може и да е полезен, но е кисел на вкус. Дори и на по-късен етап да опитате да сложите плодове в обикновеното си мляко, то отново ще ви се стори безвкусно и скучно.
Когато сте в заведение и купите безалкохолна напитка с вкус на портокал, тя ще съчетае едновременно свежестта на портокаловия аромат и ще утоли жаждата ви. Именно заради това следващия път, когато решите да хапнете портокал, мозъкът ви ще си припомни колко по-ободряващо ви е подействала безалкохолната напитка и ще посегнете отново към нея.
Добрата новина е, че можете да измамите небцето си и да възпитате отново добрия вкус, стига да се върнете към свежите и натурални продукти. Опитайте се да отглеждате такива сами или поне да ги купувате от сигурни източници.
Ако опитате дори само да пиете и сутрешното си кафе без захар и сметана, със сигурност ще разберете, че то е достатъчно силно на вкус и с чудесен аромат и след време няма да се нуждаете от нищо друго към него. Така е с и всичко останало. Опитайте по-чисти и прости неща!
Коментари