Американски учени вече са наясно защо повечето пътници в самолета предпочитат по време на полет доматения сок пред всички останали безалкохолни напитки, които се предлагат от стюардесите.
Според изследванията повечето продукти имат неприятното свойство да променят вкусовите си качества, когато се озоват в среда с променено налягане. Това дразни пътниците, без самите те да го разбират.
Промяната във вкуса е толкова слаба, че много трудно се усеща реално от пътниците. В същото време тя съществува и точно затова понякога храната им се струва малко странна.
Доматите са изключение от всички правила. Те не променят изобщо вкусовите си качества. В другите храни се налага да се добавят подправки, за да бъде вкусът им по-наситен.
Освен всичко друго по време на полет дори ароматът на храната се струва притъпен на някои от пътниците. Това усещане може да бъде сравнено с остротата на обонянието, когато имате хрема.
Коментари