Безспорно една от най-обичаните разхладителни лакомства през горещите месеци е сладоледът. Има толкова много видове – ванилов и шоколадов, с вкус на различни плодове, с ядки, с дъвка и пр.
Случвало ли ви се е да застанете пред павилиона със сладолед и да започнете да се чудите от кой вид да си изберете? Няма как да си вземете от всички вкусове, но пък как да се ограничите само с два или три при всички тези апетитни варианти, които виждате?
Вече можете да забравите за този проблем благодарение на един испански физик и професионален готвач. Мануел Линарес създава сладолед, който може да променя цвета си, когато го облизвате.
Сладоледът от нов вид е наречен от неговия изобретател Хамелеон. Всъщност той има вкус на шест различни плода, а новият вид ледено изкушение е създадено в Барселона по време на кулинарен урок.
Всички подсмихнали иронично щом чули идеята, но физикът-готвач знаел, че има начини да се създаде сладолед-хамелеон. Преди да бъде поднесен, сладоледът има светлосин цвят, но той доста бързо се променя, след като се напръска със специален спрей.
![Сладолед](/files/lib/300x225/strawberry-icecream-fruit.webp)
Благодарение на този спрей сладоледът става тъмно розов на цвят за около десетина секунди.
След като клиентът започне да го ближе, леденият десерт започва да се променя в различни розови краски, докато се разтопи. Физикът обяснява, че формулата, по която е създаден сладоледът, си остава тайна, но уверява всички любопитни да го опитат, че леденият десерт е създаден от изцяло природни съставки.
Линарес признава, че се е вдъхновил от британеца Чарли Франсис, който създава флуоресцентен сладолед. Новият вид сладолед вече може да бъде опитан – предлага се в град Калела де Мар в източната испанска провинция Барселона.
Там Линарес има магазинче за сладолед. Освен Хамелеон физикът-готвач е решен да изобрети и други видове сладолед. Идеята му е единият да се превръща от бял в розов, докато се консумира, а другият да реагира на ултравиолетовата светлина в нощните клубове.
Коментари