Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цветни етикети по храните ще ни предупреждават за вредните съставки

Цветни етикети по храните ще ни предупреждават за вредните съставки

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Етикети на храните

Етикети в зелено, жълто и червено да бъдат разлепени по храните, за да предупреждават потребителите при високо съдържание на вредните съставки в тях. Това обявиха от асоциация Активни потребители.

Шест световни компании са обявили, че създават работна група, която да разработи това предложение. Практиката вече е популярна в Англия и Ирландия, заяви председателят на Асоциацията Богомил Николов пред Здравей, България.

Още преди години бе направено предложение за светофари върху храните като претенцията срещу някои от най-опасните заболявания, но едва сега то среща отговор.

Идеята е червен знак да се поставя върху храните, които съдържат мазнини над 17.5 грама, наситени мазнини – над 5 грама, захар – над 22.5 грама и сол – над 1.5 грама.

С жълта светлина ще бъдат обозначени стоките, които съдържат мазнини между 3 и 17.5 грама, наситени мазнини – от 1.5 до 5 грама, захар – от 5 до 22.5 грама, и сол – от 0.3 до 1.5 грама.

Зелен етикет ще носят хранителните продукти, съдържащи мазнини до 3 грама, наситено мазнини – до 1.5 грама, захар – до 5 грама, и сол – до 0.3 грама.

Хранителни продукти

Това ще са допустимите норми за една порция. Според последните изследвания големите порции са отговорни за затлъстяването на населението. Това най-вероятно означава, че ще намалят грамажа на продуктите, в които се влагат повече вредни съставки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest