Gotvach.bg»Статии»Плодове»Портокали

Портокали

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9494
Сладко от портокали
Голяма лимоноизстисквачка - пластмасова - 600мл
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Голяма лимоноизстисквачка - пластмасова - 600мл
3.99 лв.

Портокалите са кръгли цитрусови плодове с фино-текстурирана кора, разбира се оранжева на цвят, както и вътрешността им. Размерът на портокалите обикновено варира от около два до три инча в диаметър.

Портокалите водят своя произход преди хиляди години в Азия, в района южно от Китай до Индонезия, от където са разпространени и в Индия. Те не са култивирани в Близкия изток до към 9-ти век. Сладките портокали са внесени в Европа около 15-ти век от различни групи, като маврите, португалски и италиански търговци.

Портокаловите дървета започват да се отглеждат в Карибските острови в края на 15-ти век, след като Христофор Колумб носи семената им там по време на второто си пътуване до Новия свят. Испанските изследователи пренасят портокалите във Флорида през 16-ти век, докато испанските мисионери ги внасят в Калифорния през 18-ти век и поставят началото на отглеждането на тези цитрусови плодове в двата щата, широко известни със своите портокали. В момента, страните, които са едни от най-големите производители и търговци на портокали са САЩ, Бразилия, Мексико, Испания, Китай и Израел.

Състав на портокалите

Портокали

Портокалите са отличен източник на витамин C. Те също са много добър източник на диетични фибри. Тези плодове също са добър източник на витамини В, включително витамин В1 и фолат, както и на витамин А, калций и калий. 131 гр. портокали съдържат 61.57 калории и 1.23 гр. протеини.

В портокалите са открити около 170 фито-химически елемента, както и около 20 съединения на каротиновата киселина.

Видове портокали

Портокалите се класифицират най-общо в две категории - сладки и горчиви. Популярни сортове сладки портокали (Citrus sinensis) включват Валенсия, Навел и Джафа – вид голям портокал, както и червени портокали - хибридни видове, които са по-малки по размер, по-ароматни и имат червени нюанси. Горчивите портокали (Citrus aurantium) са често използвани за направата на конфитюр или мармалад, както и служат като есенция за ликьори като Гранд Марние и Коантро.

Избор и съхранение на портокалите

Портокали

Портокалите не е необходимо да имат ярко оранжев цвят, за да са с добро качество. В действителност, наситеният цвят на небиологичните портокали, може да се дължи на инжектирането им с изкуствени бои в техните кори. Необходимо е да се избягват тези плодове, които имат меки петна или следи от мухъл. И тъй като портокалите са сред храните, най-често срещани с пестицидни остатъци е необходимо да се купуват био портокали, когато е възможно. Необходимо е също да се избират портокали, които са с гладко текстурирана кора и са твърди и тежки за техния размер. За най - добро антиоксидантно действие, трябва да се купуват напълно узрели портокали. Трябва да се има в предвид, че портокалите са една от храните, най-често свързани с алергични реакции.

Кулинарна употреба на портокалите

Портокалите се консумират най-често в суров вид, защото имат много свеж и приятен вкус. Освен това суровите портокали се използват в много плодови салати, като изключително ароматна подправка към салати и ястия с риба и пилешко месо.

Естествено портокалите се използват и за направата на любимия на много хора свеж портокалов сок. Портокалите се използват за украса или крем на много торти, вкусни сладкиши като портокалов кекс, или портокалов пай, а защо не и мъфини. Портокалите са основа за редица вкусни сладка. Повечето видове меса също могат да се приготвят с портокали. Портокаловият сос пък е много подходящ за гарнирането на меса, предимно от птици.

Ползи от портокалите

Портокалите имат изключително полезно действие за човешкото здраве, а именно:

- Портокалите съдържат полезните фитохранителни вещества. При последните изследвания, лечебните свойства на портокали се свързват с широка гама от фитохранителни съединения. Те включват цитрусови флаванони (видове флавоноиди, които включват молекулите хесперетин и нарингенин), антоцианини, хидроксицинаминова киселина, както и разнообразие от полифеноли.

Захаросани портокали

- Портокалите съдържат витамин С, който има антиоксидантно действие и защитава имунната система. Портокалите са отличен източник на витамин С - само един портокал доставя 116.2% от необходимата доза витамин C на ден. Витамин С е основният водоразтворим антиоксидант в тялото, той унищожава свободните радикали и предотвратява щетите от тях, както вътре, така и извън клетките.

- По данни от проведено изследване, приемането на витамин С като добавка не предоставя същата защита, както количеството, съдържащо се в чаша портокалов сок;

- Портокалите осигуряват защита срещу сърдечно-съдови заболявания;

- Проучвания показват, че диета богата на цитрусови плодове дава значима защитна сила срещу някои видове рак, като рак на устата, ларинкса и фаринкса и рак на стомаха. Консумацията на портокали води до намаляване на риска от 40 - 50%.

- Съединения в цитрусовите плодове, включително и портокалите, наречени лимоноиди играят важна роля в борбата с рак на устата, кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво;

- Портокалите са полезни за намаляване нивата на холестерол;

- Портокалите са много добър източник на фибри;

- Портокалите помагат за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците, предотвратяват образуването на язви;

Портокали

- Портокалите помагат за защита на респираторното здраве и осигуряват защита срещу ревматоиден артрит.

- За да се забавят процесите на стареене на организма, диетолозите препоръчват консумацията поне на четири червени портокала дневно. Другият вариант за консумация на червените плодове е да се пие сок от тях.

Отслабване с червени портокали

Портокалите съдържат обилно количество витамин С, което, за разлика от някои други продукти, се запазва до лятото. Червените портокали са признати от световноизвестни специалисти по храненето като важна част на балансирана диета, богата на полезни вещества за организма ни.

Сокът от червени портокали съществено намалява излишните килограми и противодейства на натрупването на мазнини в тъканите. Това е свързано с антоцианите, пигменти в тъмночервен и син цвят, които са известни с високата си антиоксидантна активност.

Научи също за какво е полезно портокаловото масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.2
54
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
az
az
и водка с портокалов сок е екстра,
;)
04.12.2011 22:16
1
1
rosita
rosita
Портокалът е чудесен плод и полезен за организма.
24.07.2011 16:59
1
zoq
zoq
Фрешовете от портокали са страхотни. Отразяват ми се добре. Пийте сокове.
08.07.2011 10:05
2
добрия човек
добрия човек
Вярно е, че портокалите лекуват много болести и съдействат за подмладяване на организма.
31.01.2011 16:14
1