Цитрусовите плодове съдържат максимално количество витамин С, който, за разлика от други продукти, се запазва чак до лятото. Известно е, че витамин С увеличава жизнените сили на организма, активира жлезите с вътрешна секреция, спомага за яснотата на мисленето, благотворно влияе на потентността, повишава работоспособността, спомага за храносмилането и отслабването.
Цитрусовите плодове са богати на селен, витамини от група В, калий, което ги прави незаменими за укрепването на имунитета, нервната система и сърдечно-съдовата система.
Всичко това прави цитрусовите плодове особено подходящи при проблеми с теглото. С диетата, в която са включени портокали и грейпфрути - желателно с червена сърцевина, защото съдържат повече полезни вещества, може да се разделите с излишни 5 килограма от теглото си само за 7 дни.
Понеделник: закуска – 1 грейпфрут или сока му без захар, две парчета шунка, кафе или чай, но без захар.
Обяд - 1 грейпфрут, 1 чиния салата, овкусена с лимонов сок /всякакви зеленчуци, освен картофи и царевица/; кафе или чай.
Вечеря - 150 грама задушено или приготвено на грил нетлъсто месо, чиния зелена салата с лимонов сок, чай с мед.
Вторник: закуска – 2 портокала /или сока им, но без захар/, 2 сварени яйца, кафе или чай (без захар).
Обяд – 2 портокала, 50 грама сирене или извара.
За вечеря - порция риба, но не пържена, голяма порция зелена салата /краставици, зеле, броколи, маруля, зелена чушка/, овкусена с 1 чаена лъжица лимонов сок и 1 чаена лъжица зехтин. 20 гр черен хляб или препечена филия.
Сряда: закуска – 1 грейпфрут /или сока му/, 2 супени лъжици овесени ядки или мюсли с 1 лъжица стафиди, смляни орехи и 4 супени лъжици обезмаслен йогурт или мляко.
Обяд – 2 портокала, чаша зеленчукова супа или прозрачен бульон с два сухара.
Вечеря - 200 гр пилешки гърди сварени или на скара, 2 запечени домата. Преди сън – половин грейпфрут.
Четвъртък: закуска – 1 чаша доматен сок, 1 сварена яйце, чай с лимон. Обяд – 1 грейпфрут, голяма порция салата от моркови или зелени зеленчуци, овкусени с лимонов сок и зехтин и препечен хляб или сухар.
Вечеря - 400 гр задушени зеленчуци /карфиол, зеле, цвекло, моркови, броколи/, чай; преди сън — 1 портокал или сока му.
Петък: закуска – плодова салата от ябълка, портокал и грейпфрут, кафе или чай с лимон. Обяд – 1 голям запечен картоф, 200 гр салата от зелени зеленчуци или зеле с моркови.
Вечеря – по избор 200 гр постно говеждо, 250 гр пилешки гърди или 250 гр рибно филе, доматен сок или 1 запечен домат. Преди сън - 1 грейпфрут или сока му.
В събота и неделя може да се повторят две менюта от предишните дни. При диетата с портокали и грейпфрут трябва да се спазват някои правила: не се яде след 19 часа, отказва се солта, сосовете, подправките и сладкото.
В диетата се използва само постно месо и немазни видове риба, които могат да се заменят с риба в собствен сос в консерва. Забравете алкохола, желателно е да се намали кафето и черния чай до една чаша на ден, заменят се със сокове и билкови чайове.
При чувство на силен глад може да изядете 1 портокал, грейпфрут или няколко сушени плодчета от смокини или акай бери. За максимален ефект диетата е добре да се комбинира с достатъчно физически натоварвания. Диетата трябва да се прави не повече от веднъж месечно и е противопоказна за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.
Коментари