В тази своеобразна класация ще Ви запознаем с пет от най- полезните храни, които задължително трябва да присъстват в менюто на всяко дете.
На първо място в нашия списък е авокадото. То съдържа витамин Е, олеинова киселина, фолиева киселина, лутеин, мононенаситени мазнини и глутатион, които защитават тялото от рак, мозъчни, очни болести и сърдечно-съдови заболявания. Ненаситените мазнини в него понижават нивото на холестерола. Авкадото в сравнение с останалите плодове има най-високо съдържание на протеини, които са важни за растежа на малчуганите.
На второ място се нарежда лимонът. Поради неговия вкус той не е много предпочитан от децата, но е богат на витамин C и е най-добрият антиоксидант. Предпазва организма от болести и е ефикасен при борбата с грип и вирусни инфекции. В състава му няма мазнини и въглехидрати, калориите са много малко.
Сладките картофи са източник на калий, витамин C, фибри и бетакаротин. Те са антиоксидант, който помага за предотвратяване на множество леки и тежки заболявания.
Разбира се не трябва да се прекалява с употребата им, защото според изследване, проведено в САЩ, употребата на картофи повече от три пъти в седмицата повишава риска от високо кръвно налягане. То от своя страна може да доведе до сърдечно-съдови проблеми.
Последни в класацията ни, но не по важност, са рибата и морковите.
Рибата е източник на протеини и мазнини, важни за развитието на очите, мозъка и за укрепване на имунната система на децата от най-ранна възраст.
Морковите, подобно на сладките картофи, съдържат бетакаротин – антиоксидант който помага в борбата с множество заболявания, сред които дори ракови и също така подпомага зрението и влияе върху растежа на децата. Именно на бетакаротина се дължи оранжевия цвят на моркова.
Коментари