Горчивите храни не се нравят на всеки. Те често са странни и трудни за преглъщане. Въпреки това, те са най-доброто средство за стимулиране на метаболизма. Похапвайки горчиви храни, вие подпомагате естественото прочистване на организма.
Доказано е, че различните вкусове въздействат различно върху различните органи. Специалистите са установили, че най-полезен е горчивият вкус.
За да подсилите имунитета си, да подобрите храносмилането и да се заредите с енергия, то най-добре изберете горчивите храни. Тук сме събрали най-горчивите, но и най-здравословни храни в света. Заложете на тях и няма да сбъркате. Ето кои са те:
Йерусалимски артишок. Този зеленчук много наподобява картофи. Богат е на инсулин, който помага за поддържане на нормални нива на захари в кръвта. Приемът му повишава имунната система и енергията. Освен това доставя голямо количество магнезий, желязо и витамин В.
Куркума. Тази индийска подправка е изключително горчива и се добавя в малки количества в ястията, най-често в комбинация с ориз. Тя има функцията да спира възпалителните процеси, да регенерира увредените чернодробни клетки и да пречиства кръвта. Силно се препоръчва на спортисти, тъй като възстановява мускулите.
Горчив пъпеш. Растението изключително наподобява на малка краставица, с грапава кора и се открива в Азия, Африка и Карибския басейн. Според почитателите му именно на него местните дължат дълголетието си. В него се откриват биохимични съединения, които имат антибактериална функция. Горчивият пъпеш засилва имунитета и пречиства кръвта.
Къдраво зеле. Този популярен горчив зеленчук се предлага в едни от най-популярните и скъпи ресторанти. Той е предпочитан от всички фенове на здравословното хранене. В него се откриват много витамини, минерали и аниоксиданти.
Кафе. Кафето е една от най-обичаните горчиви напитки. Тя е една от най-силните и пречистващи напитки, спомагащи пречистването на дебелото черво и черния дроб. Кофеинът и теоброминът в състава му пък разширяват кръвоносните съдове и увеличават жлъчния поток.
Коментари