Всеки от нас има най-обща представа кои храни са вредни, причиняват болести или съсипват настроението ни и кои са онези хранителни продукти, които са в състояние да ни направят столетници. И най-обикновените хранителни продукти крият риск за здравето, свързан с различни инфекции. Тази причина кара санитарните власти в Америка редовно да изготвят Топ 10 на храните, които неочаквано крият рискове за здравето на човек.
Маруля, салата, зеле и спанак
Макар и изключително полезни, зеленолистните зеленчуци смайващо се оказват коварни. Спанакът може да е преносител на опасна бактерия, която се развива в дебелото черво, но вирее в подпочвените води, затова не само трябва добре да се измива, а и да се кипва във вряла вода. Марулята и зелето могат да се заразят със салмонела от замърсени води.
Яйца
Все пак най-често заразяването със салмонела става от яйцата, затова задължително ги варете поне 10 минути. Никога не трябва да се консумират сурови яйца под каквато и да е форма.
Салмонела може да се прихване дори от картофи или ястия с картофи, майонеза, приготвена от яйца или от други сурови зеленчуци. Салмонелата е свързана с 30 на сто от хранителните отравяния, причинени от картофи. Те могат да пренесат бактерията листерия, опасна най-много за малки деца.
Сладолед
Салмонела може да се прехване и от сладолед. Ако леденото изкушение е заразено с яйчен или млечен прах. Рискови са също така и зрели сирена (бри, камамбер), ако са лошо произведени и съхранени. Те се превръщат развъдник на десетки опасни за стомаха и бактерии. Това важи и за доматите, които не се обработват термично. Те трябва много добре да се почистват под течаща вода.
Риба тон
Риба тон е безспорно една от най-вкусните риби. Тъжната новина е, че тя съдържа токсин, който може да предизвика тежки алергии и който не изчезва при термична обработка.
Стриди
Стридите са един от любимите деликатеси на много хора. Те обаче са сред най-патогенните храни и могат да предизвикат тежки чревни инфекции, ако не се съхраняват правилно.
Специалистите от Америка припомнят, че плодовете и по-специално ягодите, къпините и малините трябва да се мият много добре преди да се ядат, защото може да са минали през ръцете на болни берачи или пък да са съхранявани дори и за кратко на нехигиенични места.
Коментари
п.п. Статията може би трябва да се казва "Как може да се заразите със салмонела", защото на автора явно много му харесва да изтъква, че тази болест едва ли не дебне от всяка храна.