Нашите баби и дядовци са надарени с дълголетие и здраве заради начина, по който в миналото са се хранили. Най-вероятно повечето от нас няма да имат възможността да доживеят до тяхната възраст отново заради храната, която слагаме на трапезата си, без да се замислим.
Промяната в начина на хранене на българите е повече от очевидна, но за жалост не е в добра посока. В ежедневното ни меню навлязоха храни и продукти, които са изключително вредни за здравето.
Ето и най-вредните храни в менюто на българите, които за жалост могат да се срещнат на почти всяка родна трапеза:
Кренвирши
Кренвиршите са месото на хората с ниски доходи. Истината е, че в тях месо няма – те се произвеждат от животински остатъци – МОМ (млени органи и мазнина), соя, сланина и вода. Към тази група може да се отнесат и малотрайните колбаси, които съдържат цял куп консерванти, оцветители и овкусители. В последните години има колбаси с по-висока цена, които има повече мляно месо в състава си и са с по-високо качество.
Майонеза
Трябва да правите разлика между домашната майонеза и тази в магазина, чиято единствена естествена съставка е рафинирано олио, яйца на прах, сгъстители, подобрители и т.н. Освен това в купешката майонеза има консерванти, нишесте и др.
Газирани безалкохолни напитки
Редовната им употреба гарантирано ще ви донесе излишни килограми, гастрит, колит и куп други неприятности. Ако все пак не можете без тях, избирайте онези, произведени със захар или царевично глюкозен сироп пред произведените с изкуствени подсладители.
Чипс
Следващия път, когато решите да купите на детето си пакетче чипс, се замислете какво точно ще му дадете – калорийна бомба, която рано или късно ще се отрази на здравето и килограмите му. С чипса в организма ви постъпват ужасно много калории под формата на мазнини, които директно се отлагат по органите ви.
Сланина (свинска мас)
Истина е, че в миналото родителите ни са си я позволявали, но те за извършвали доста повече физически усилия спрямо нас. В наши дни употребата им неминуемо ще доведе до висок холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Трябва да внимавате и за храни, в които има високо съдържание на сланина и мас, която остава скрита – луканки, кренвирши, пастети и др.
Маргарин
Маргаринът представлява хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати, които нямат място на трапезата ви.
Кроасани и други сладкиши
Те са пълни със захар, хидрогенирано растително масло и цял куп стабилизатори, оцветители и консерванти, за по-кратко Е-та.
Списъкът с вредните храни, които присъстват на трапезата на българите, може да бъде допълнен от бялата захар, която се употребява в големи количества в болшинството домакинства.
Към него ще прибавим още нискокачествени лютеници, кетчупи, широко рекламираните бързи закуски, солети, соленки и царевични пръчици, както и разтворимите напитки. Много вредни са пушените меса, пушената риба и пушените колбаси.
Като алтернатива на вредната храна у нас може редовно да приготвяте на своето семейство домашно кьопоолу или салата Снежанка. Десертът варира от грис халва до домашни ореховки.
Коментари