Човек никога не може да разбере със сигурност кои храни са вредни и кои не. Насоките и препоръките за отделните продукти, съставки и билки постоянно се променят в светлината на новите научни изследвания. Вече дори и експертите се объркват в съветите си към нас, когато ни препоръчват какво да ядем и какво не.
Точно на този проблем обръща внимание Скот Хардинг, преподавател в Кралския хранително-вкусов университет, в новата си книга. Тя е наречена Заблудите в съвременното хранене. В основата си произведението му се опитва да реабилитира някои храни, които са нарочени за вредни.
Ето и три от тях, които британският експерт съветва веднага да върнем в менюто си:
Яйца
Вече дълго време за яйцата се смята, че са вредни за сърцето. Главното опасение за това беше високото съдържание на холестерол в тях, който, от своя страна, повишава и съдържанието на холестерол в кръвта. Последни изследвания обаче показват, че при нормален прием холестеролът в яйцата дори е полезен за организма. Яйцата са отличен източник на протеини, здравословни мазнини, както и много витамини и минерали.
Маргарин
Историята на маргарина е може би една от най-объркващи истории в храненето. Произходът на този продукт, който се прави от растителни мазнини, датира от началото на 19 век. Постепенно маргаринът замества маслото почти навсякъде. Учените в миналото дори го препоръчвали, за да се избегнат наситените мазнини, водещи до коронарна болест на сърцето.
В последните две десетилетия обаче продуктът доби лоша слава заради вредните трансмазнини, които се влагаха в него. Днес обаче повечето големи компании избягват да влагат такива мазнини в маргарина и той отново се превърна в полезно растително масло. Все пак Хардинг препоръчва да се чете внимателно етикетът, защото все още се срещат маргарини с вредни съставки в тях.
Картофи
Картофите са едни от малкото зеленчуци, считани за нездравословни поради по-високия им гликемичен индекс. Картофите обаче са богат източник на въглехидрати, витамин С, някои витамини от група В и микроелементи. Лошата им слава доскоро се дължеше и на съдържащо се в тях нишесте, което според мнозина водеше до запушване на кръвоносните съдове. Последни проучвания обаче показват, че това не само не отговаря на истината, а отгоре на всичко нишестето създава тънък слой върху червата, предпазвайки ги от бактерии.
Коментари