Желязото е от изключително значение за здравето ни. Всяка клетка от тялото ни съдържа желязо. Снабдяването с кислород на тъканите се извършва благодарение на желязото, съдържащо се в червените кръвни телца, които пренасят окислена кръв и извеждат въглеродния диоксид. Човешкото тяло използва желязо, за да подсили защитните си функции, за да се снабди с енергия и да подобри пренасянето на кислород към органите.
Защо се нуждаем от желязо?
Желязото е минерал, който е от съществено значение за хемоглобина – субстанцията в кръвта, отговорна за снабдяването с кислород на организма. Желязото доставя кислород на мускулите, помага им да функционират правилно. В допълнение желязото помага дa повишите вашата устойчивост към стреса и болестите.
От колко желязо се нуждаем?
Количеството желязо, от което се нуждае тялото, зависи от пола и възрастта. Зависи още и от количеството желязо, което вече е складирано в организма. Ако съхраненият минерал е във високи нива, вашето тяло абсорбира по-малко желязо от храните, които ядете. И обратното – способността да усвоявате желязо се повишава, ако в тялото си нямате достатъчно съхранени количества.
В сравнение с мъжете, жените имат повече нужда от желязо. От особено значение при дамите е те да повишат приема на минерала по време на бременност и пeрименопауза.
Изискванията за желязо зависят от конкретната възраст. Препоръчителните дневни дози са:
Деца - 7-10mg
Младежи - 13mg
Девойки - 16mg
Жени - 16mg (18mg по време на менструация)
Бременни - 30mg
Мъже - 9mg
Възрастни - 9mg
Какво се случва, ако имате ниски нива на желязо?
Ако човек не получава достатъчно желязо от храната, която приема, той става анемичен. Анемията е състояние, в което кръвта има по-малко количество червени кръвни телца. Това е така защото хемоглобинът, изграждащ червените кръвни телца, има нужда от желязо, за да се образува.
Симптомите на недостиг на желязо в организма са бледност, чревни проблеми, задъхване, ускорено сърцебиене и постоянна умора. Липсата не желязо се личи и по състоянието на ноктите, които стават по-тънки и чупливи. Недостигът на минерала може да доведе още до язва, възпаление на червата и хемороиди.
Кой има нужда от повече желязо?
В рисковата група попадат:
Жените в менструация, особено ако имат по-болезнен цикъл;
Бременните и новородилите майки;
Бегачите на дълги разстояния;
Стриктните вегетарианци;
Хората с чести вътрешни кръвоизливи;
Тези, които често даряват кръв;
Кои храни са богати на желязо?
Желязото, съдържащо се в месните продукти, се абсорбира лесно от организма. Продуктите, съдържащи високи нива лесно усвояемо желязо, са телешко, свинско, птиче месо, риба, миди и стриди. Минералът се съдържа и в яйцата и млечните продукти.
Желязо се съдържа и в някои растения. Усвояването на минерала от продукти с растителен произход (плодове, зеленчуци, ядки, зърна) обаче става по-трудно. Най-големи количества желязо има в сушения боб и грах, тъмнозелените листни зеленчуци (спанак, къдраво зеле), сушените плодове, ядките и семената.
Има и определени продукти, които намаляват способността на тялото ви да абсорбира желязо. Пиенето на кафе или чай с яденето може да намали с до 60 % усвояването на минерала. Същото важи и за фосфатите, съдържащи се в газираните напитки.
Ето защо е необходимо да се съсредоточите не само върху това с какво да набавите желязо в организма си, но и какво да ограничите, с оглед на това да съхраните функциите на тялото си за абсорбиране на ценния минерал.
Коментари