При диабет човек трудно усвоява захарта, която е основен източник на енергия. В резултат на това клетките не получават енергия, човек усеща постоянна умора, налага му се да пие много течности.
С помощта на здравословно хранене можете да поддържате нормално ниво на кръвна захар при диабет. Правилното хранене може да помогне на болния да забрави за заболяването си и да се наслади на вкуса на храната.
Ето как може да изглежда здравословното и в същото време вкусно меню за диабетик за цяла една седмица:
Понеделник
Закуска – ръжен хляб, парченце варено телешко месо, чай с лимон и захарин. Втора закуска – нискомаслена извара и чаша прясно мляко.
Обяд - супа от прясно зеле, ръжен или пшеничен хляб в ограничено количество, сварени тиквички или салата от домати и краставици, парченце немазна риба, чай без захар.
Следобедна закуска – плодова салата и една чаша кисело мляко.
Вечеря – сварени картофи в ограничено количество, сварено зеле, сок от круши или малини.
Вторник
Закуска – една филийка ръжен хляб, един сварен картоф, чай със захарин.
Втора закуска – рохко яйце, салата от домати и краставици, чай или кафе с подсладител.
Обяд – месен бульон без много мазнини, една филийка бял хляб, парче сварено телешко, малинов чай без захар.
Следобедна закуска – печени ябълки, немазна извара, чай без захар.
Вечер – салата от прясно зеле, малко сварен боб, една филийка ръжен хляб, кисело мляко.
Сряда
Закуска – една или две филийки ръжен хляб, сварени тиквички, едно рохко яйце, кафе или чай с подсладител.
Втора закуска – айрян, две ябълки или пресни плодове, които не са много сладки.
Обяд - пилешки бульон със зеленчуци, една-две филийки ръжен или бял хляб, салата от репички и краставици, парче печено бяло пилешко месо или телешко месо, чай без захар.
Следобедна закуска – салата от домати, кафе с мляко и с подсладител.
Вечеря – парче риба или пилешко месо, салата от зеле, кисело мляко с подсладител.
Четвъртък
Закуска – две филийки ръжен хляб, сварени картофи, кафе или чай с подсладител.
Втора закуска – сок от малина или малинов чай, едно диабетично десертче – продават се на специализираните щандове в магазините.
Обяд – супа от сварен фасул, парче сварена риба, салата от боб – в ограничено количество, сок от малини.
Следобедна закуска – салата от моркови, освен салатата - кисело мляко или айрян.
Вечеря – салата от зеле с яйце, задушени тиквички, една ябълка.
Петък
Закуска – две филийки ръжен хляб, парче телешко месо, чай с подсладител.
Втора закуска – диабетично десертче.
Обяд – супа от брюкселско зеле, две филийки ръжен хляб, салата от картофи, грах и моркови с добавена майонеза в ограничено количество, чай с подсладител.
Следобедна закуска – кисело мляко с подсладител.
Вечеря – салата от зеле, печени картофи с кашкавал, айрян.
Събота
Закуска – две ръжени филийки, кафе с подсладител, малко немазна извара.
Втора закуска – диабетично десертче или кисело мляко, разбито с малини или други не много сладки плодове.
Обяд – месен бульон без много мазнина, бял хляб в ограничено количество, салата от домати, лук и краставици, парче телешко месо – сварено или печено.
Следобедна закуска – салата от моркови
Вечеря – пържена риба, карфиол – сварен или печен, плодово кисело мляко.
Неделя
Закуска – две ръжени филийки, едно рохко яйце, парченце краставица, чай с подсладител.
Втора закуска – диабетично десертче.
Обяд – крем-супа от карфиол или броколи, пържени гъби, две филийки ръжен или бял хляб, парче печено пиле
Следобедна закуска – кисели плодове или кисело мляко.
Вечеря – салата от сварено брюкселско зеле, кюфтета от риба или от пилешко месо, ръжен хляб, кисело мляко.
Коментари
Картофи, хляб, фасул, боб, диабетични десерчета, подсладители, плодове....
Вечния диабетик...
Стига с това ядене!