Консумацията на пресни плодове се препоръчва от почти всички диетолози. От една страна, те съдържат много витамини и от друга - спомагат на човек да преодолее копнежа си към сладките неща. При последните проучвания става ясно, че дори и хората, болни от диабет, могат да консумират всякакви плодове, стига да не прекаляват.
Това се дължи на факта, че въглехидратите, които се съдържат в плодовете, са от т нар. бавни захари, които наистина много бавно увеличават кръвната захар за разлика от истинската бяла захар. В същото време, ако спазвате правилото на Хранителната пирамида, ще видите, че плодовете се намират почти по средата ѝ.
Това означава, че трябва да внимавате какви плодове ще избирате и колко от тях можете да си позволите като дневен прием. Така например можете спокойно да си направите и пълнено авокадо, но поради високата му калоричност после не трябва да консумирате друг плод през деня.
Ето таблица на най-разпространените плодове и кой плод колко калории съдържа. Така сами ще можете да следите кои плодове са подходящи за редовна консумация и с кои трябва да внимавате:
100 г диня- 27 Ккал
100 г летни пъпеши - 31 Ккал
100 г ягоди или малини - 37 Ккал
100 г лимони - 38 Ккал
100 г тиква - 38 Ккал
100 г дюла - 40 Ккал
100 г касис - 45 Ккал
100 г грейпфрут - 45 Ккал
100 г папая - 48 Ккал
100 г портокали/ мандарини- 49 Ккал
100 г праскови/ кайсии - 50 Ккал
100 г къпини - 51 Ккал
100 г ананас - 54 Ккал
100 г киви - 56 Ккал
100 г череши или вишни - 62 Ккал
100 г боровинки - 64 Ккал
100 г ябълки или круши - 64 Ккал
100 г манго - 67 Ккал
100 г десертно грозде - 69 ккал
100 г смокини/сини сливи - 84 Ккал
100 г банан - 92 Ккал
100 г авокадо - 160 Ккал
Както виждате от тази таблица, няма толкова голямо значение дали плодът ще е сладък или кисел на вкус, за да се сетите сами дали ще има висока калоричност. Макар авокадото да не е толкова сладко, от изброените плодове то е с най-високо калорийно съдържание.
От друга страна, има и дини, които изобщо не са сладки, но се оказва, че калориите в тях са най-малко поради високото съдържание на вода в тях.
Коментари