Високото кръвно е сериозен риск за инсулти и инфаркти, затова трябва да се държи под контрол. Подходящ хранителен режим може да подпомогне поддържането на стойностите му в граница, независимо от това дали се пият лекарства. За връзката между хипертонията и определени храни има сериозни научни доказателства.
На всяка цена се откажете от животинската мазнина, а не се увличайте и по растителната. Необходима е грубо-влакнеста храна с високо съдържание на целулоза - тя не само предотвратява затлъстяването, но и помага за намаляване на кръвното налягане. Най-много целулоза се съдържа в зеленчуците, плодовете и едрозърнестия хляб.
Включете в менюто си трици, фасул, овесени ядки. Бонбоните и сладките заменете с фурми и други сушени плодове. Вместо месо купувайте риба и морски продукти. Рибата е много полезен продукт, защото съдържа така необходимите за организма ненаситени киселини.
Съществуват доказателства от различни изследвания и епидемиологични проучвания, че с приема на повече сол (натриев хлорид) се повишават и стойностите на артериалното налягане. При ограничаване на солта рискът за хипертония се намалява с 20%, сочат проучвания.
Други храни, които се препоръчват и е редно да бъдат включени в дневното меню на хората с хипертония, са:
- прясното и кисело мляко;
- извара;
- варено месо - до 100 г на ден;
- обезсолено сирене;
- белтъци от яйца;
- захар и захарни изделия;
- тестени продукти;
- растителни масла;
- конфитюри;
- пчелен мед;
- плодове и зеленчуци.
Цвеклото е един от основните продукти, което, ако се употребява редовно, ще държи кръвното налягане за юздите. Три средно големи зеленчука, по-добре печено цвекло, се настъргват и към тях се добавя 1 супена лъжичка лимонов сок или ябълков оцет. Прибавете също 2-3 скилидки счукан чесън, ситно нарязани гръцки орехи и малко растително масло.
Целината също притежава необходимите за хипертоника свойства - изкарва от организма солта, затова непременно я включете в менюто си. Вземете 1 корен целина, изчистете го, измийте го и го настържете на едро ренде.
Добавете една голяма ябълка, също настъргана на едрото ренде и добавете към това по 1 супена лъжичка орехи и сушени сини сливи. Подправете всичко това със зехтин или сметана и хубаво разбъркайте.
Коментари