Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Изготвиха менюто за идеалната коледна вечеря

Изготвиха менюто за идеалната коледна вечеря

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Коледна супа

Британски психолози и представители от известна хранителна верига от Острова изготвиха менюто за идеалната коледна вечеря, която ще е вкусна и полезна за здравето.

Психолозите д-р Дейвид Луис и д-р Маргарет Юфера-Лийч разкриха, че тайната на идеалната вечеря се крие в съчетанието на оптимални количества месо, картофи и сезонни зеленчуци.

За да се наслади човек максимално на коледната вечеря, той трябва да бъде заситен, а не да преяжда като неконтролира количеството на продуктите, които консумира на празника.

Коледна трапеза

Експертите твърдят, че идеалната коледна порция трябва да включва 150 грама печено бяло пуешко месо, 110 грама плънка от кестени и 100 грама сок от печено месо.

Към перфектното меню могат да се прибавят и 155 грама брюкселско зеле на пара, 170 грама моркови и 150 грама червено зеле.

Специалистите напомнят, че пуешкото месо изобилства от протеини, които помагат за регулиране на храносмилането и стабилизират инсулиновите нива.

Пуешко

Това месо е богато и на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и се борят срещу депресивните състояния.

100 грама печена пуйка са напълно достатъчни, за да се набави препоръчителното дневно количество от аминокиселината ел-триптофан, която в комбинация с въглехидратите от печените картофи повдига настроението, а също така допринася за по-лесно заспиване.

Зеленчуците също задължително трябва да присъстват на коледната трапеза заради съдържащите се в тях витамини, минерали и фибри, които осигуряват по-продължително усещане за ситост.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле например има разнообразен витаминен състав, чрез който предпазва от от атеросклероза и малокръвие.

Характерният за западните култури боровинков сос също е много полезен заради допамина, серотонина и опиоида, които се съдържат в него, и които са сред най-мощните вещества, които стимулират мозъчните клетки.

За десерт на коледната вечеря специалистите предлагат 28 грама коледен пудинг и пай от кълцано месо и мандарина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest