Британски психолози и представители от известна хранителна верига от Острова изготвиха менюто за идеалната коледна вечеря, която ще е вкусна и полезна за здравето.
Психолозите д-р Дейвид Луис и д-р Маргарет Юфера-Лийч разкриха, че тайната на идеалната вечеря се крие в съчетанието на оптимални количества месо, картофи и сезонни зеленчуци.
За да се наслади човек максимално на коледната вечеря, той трябва да бъде заситен, а не да преяжда като неконтролира количеството на продуктите, които консумира на празника.
Експертите твърдят, че идеалната коледна порция трябва да включва 150 грама печено бяло пуешко месо, 110 грама плънка от кестени и 100 грама сок от печено месо.
Към перфектното меню могат да се прибавят и 155 грама брюкселско зеле на пара, 170 грама моркови и 150 грама червено зеле.
Специалистите напомнят, че пуешкото месо изобилства от протеини, които помагат за регулиране на храносмилането и стабилизират инсулиновите нива.
Това месо е богато и на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и се борят срещу депресивните състояния.
100 грама печена пуйка са напълно достатъчни, за да се набави препоръчителното дневно количество от аминокиселината ел-триптофан, която в комбинация с въглехидратите от печените картофи повдига настроението, а също така допринася за по-лесно заспиване.
Зеленчуците също задължително трябва да присъстват на коледната трапеза заради съдържащите се в тях витамини, минерали и фибри, които осигуряват по-продължително усещане за ситост.
Брюкселското зеле например има разнообразен витаминен състав, чрез който предпазва от от атеросклероза и малокръвие.
Характерният за западните култури боровинков сос също е много полезен заради допамина, серотонина и опиоида, които се съдържат в него, и които са сред най-мощните вещества, които стимулират мозъчните клетки.
За десерт на коледната вечеря специалистите предлагат 28 грама коледен пудинг и пай от кълцано месо и мандарина.
Коментари