Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Идея за тазгодишно 5 степенно коледно меню

Идея за тазгодишно 5 степенно коледно меню

Идея за тазгодишно 5 степенно коледно меню

На почти всички коледни и новогодишни празници се повтаря едно и също- неизменното блъскане в навалицата в търсене на подходящи подаръци, избиране на празнично облекло и не на последно място - планиране на коледното меню.

Което обикновено пак е едно и също - пълнено прасенце или пълнена пуйка, или пък капама. Поднесени заедно с шопска или овчарска салата, купища мезета (основно месни) и т.н.

Тук ще ви предложим идея как да разнообразите тазгодишното си коледно меню, така че да можете да се откъснете от "коледната рутина" и да изненадате своите сътрапезници.

1. Салата

Идеята за шопска или овчарска салата не е особено добра сама по себе си, защото по това време доматите и краставиците не са сезонни. Руската салата и салата Снежанка с кисели краставички пък са класиката, от която вероятно искате да избягате. По-добре е да поднесете една най-обикновена туршия (домашна), салата от зеле и моркови, салата от печени чушки, печен патладжан, домашно кьоополу, салата от боб, катък и т.н. Нещо по-традиционно и "по-зимно".

2. Мезета

Идея за тазгодишно 5 степенно коледно меню

Тук обикновено засипваме масата с луканки, суджуци, филета и др. и ако са приготвени от нас самите, започваме да се хвалим с производството си. Отново прекалено банално. Пробвайте с типичните италиански антипасти, испанските тапас или пък мексиканската тортила с гуакамоле. Изисква се малко повече време за направата им, но все пак и Коледа се празнува само веднъж годишно.

3. Предястие

Изключително удобно е за предястие да предложите останалите ви от Бъдни вечер постни сармички или пълнени чушки с боб, но и гостите ви веднага ще се досетят откога са ви ви "хартисали". Поднесете вместо това патладжан- ветрило или пък запечен камембер. На сайта ни предлагаме подробни рецепти и за двете предястия.

4. Основно ястие

Идея за тазгодишно 5 степенно коледно меню
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Вместо пълненото прасенце поднесете селска кавърма, която се приготвя от пържено свинско месо с много праз и сухи чушки, които после просто се запичат в гювеч или тава. Или пък поднесете обичайната коледна капама не в глинен съд, а в тиква. За последното ястие можете отново да откриете рецепта в сайта на Gotvach.bg.

Идея за тазгодишно 5 степенно коледно меню

5. Десерт

Традиционно за Коледа се приготвя баклава, домашно изпечени меденки или други малки коледни сладки или пък баница. А защо не изненадате гостите си с ябълков щрудел или пък мъфини? Това би бил чудесен завършек на вашето обновено 5 степенно коледно меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest