Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ура! Вредните храни, които всъщност са полезни!

Ура! Вредните храни, които всъщност са полезни!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
паста

Когато става въпрос за здравословно хранене, правилата са повече от ясни. Има цял списък с храни, които са заклеймени като вредни, и консумацията им не се препоръчва, ако искаме да сме здрави и слаби. Оказва се обаче, че някои от тях са попаднали там съвсем незаслужено. Ето кои са те:

Картофи

Те попадат в списъка с вредни храни заради високия си гликемичен индекс и калорийния си заряд. Истината обаче е, че за теглото и здравето ни са опасни само пържените картофи и подправени масло, сметана, сирене или друг мазен сос. Картофите по принцип са изключително полезни. В тях се съдържат калий, витамин С и до 3 г фибри на картоф. В печената или варена обвивка пък най-високо е съдържанието на антиоксидантите.

картофи

За да се ориентирате при консумацията на картофите, е нужно да знаете, че в един картоф се съдържат 100 ккал. Поради това е добре да внимавате с консумацията им и да не прекалявате, но не и да ги изключвате изцяло от менюто си.

Яйца

Яйцата са в списъка с вредни храни заради високото съдържание на т.нар. лош холестерол. Той запушва артериите и причинява сърдечните заболявания. Реално обаче холестеролът от яйцата се абсорбира до едва 30% от човешкото тяло. Това по никакъв начин не може да навреди на здравето на сърдечно-съдовата система. Проведени са редица изследвания, които така и не са успели да докажат връзката между яйцата и сърдечните болести.

Яйца

Всъщност, яйцата са една от най-добрите храни изобщо. В тях има удивителна концентрация на протеини. В едно средно голямо яйце се съдържат 75 калории и 6 г протеин. В тях има и още много от основните витамини - E, B1, B6, A.

Жълтъкът на яйцата е най-калоричното нещо в яйцата. Паралелно с това обаче той е богат на витамин К, желязо, фолиева киселина и холин. Последният е особено полезен за премахване на мазнини от черния дроб.

Ако искаме да сме здрави, трябва задължително да включим яйцата в дневното си меню. Подобно на всичко останало, те са полезни, когато са консумирани с мярка.

Паста

Тя се смята за изключително вредна храна поради високото си съдържание на въглехидрати. То обаче се компенсира от всички полезни субстанции, които се откриват в нея. Похапването на паста ни дава енергия, благодарение на макронутриентите в нея. Фолиевата киселина, която доставя на организма пък, подпомага абсорбацията на желязото, подпомага забременяването и развитието на плода. Фибрите в пастата засищат и не ни позволяват да преяждаме.

Паста

За да не пълнеем от пастата, е необходимо да консумираме по максимум 1 чаша от нея. Обикновено сосовете, които се използват за овкусяването ѝ, са тези, които носят най-много калории. Поради това е най-добре да ги избягвате, като ги замените със зеленчуци за подобряване на вкуса.

Глутен и пшеница

Отричани във всяка диета, тяхната умерена консумация всъщност намалява риска от затлъстяване, диабет и развитието на сърдечни заболявания. Ако имате глутенова непоносимост обаче, не включвайте този продукт в менюто си.

Плодове

Към тях често има упреци, че са прекалено богати на въглехидрати и захари. Притесненията обаче не са основателни. Дори да прекалим с приема на плодове, тя се абсорбират от тялото бързо и го зареждат с фибри, витамини и здравословна енергия.

Соеви зърна

Соя

Според някои специалисти те са опасни за човешкото здраве. Истината е, че е точно обратното - соята е полезна.

Алкохол

Спиртните напитки са опасни само когато се приемат в прекомерни количества. Разумните дози алкохол всъщност намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Yana G.
Yana G.
Картофи, яйца, още повече пък плодове??? Никога не съм чувала, че са вредни..... Абсолютно съм за тяхната консумация, най-вече на плодове и зеленчуци.
23.02.2016 16:52
5