Морков, наричан още заешки картоф, продукт на младостта, краля на красотата и дори лакомството на джуджетата. Този зеленчук е незаменим източник на антиоксиданти, минерални вещества и елементи.
В състава си той включва около 30 нужни за нашия организъм вещества. Каротинът, може би е най-известният от тях. Жълто-оранжевата боя се съдържа не само в плода, но и в стеблата и корените на морковите. Тя подобрява функцията на белите дробове, нормализира обмяната на веществата има положителен ефект върху умственото и физическото развитие.
Основната ценност на каротина е подобряване на зрението. Не се надявайте на чудо: нереалистично е да се оправи късогледство с помощта на морковите, но трябва редовно да се осигурят полезни микроелементи за очите. Според учените тези, които редовно ядат моркови, намаляват риска от катаракта с 40%. В допълнение към каротина зеленчукът съдържа фитоен, фитофлуен и ликопен – антиоксиданти, които облекчават стреса, предпазват кожата от ефектите на свободните радикали, забавят процеса стареене, подобряват състоянието на косата. Така че, когато ви е тъжно, не дъвчете шоколадово блокче, а хрупкайте моркови.
В суров вид морковите укрепват венците, предотвратяват образуването на мазнини и се справят с авитаминозите.
Доколко са полезни варените моркови?
Помагат при дисбактериоза. Коренът ще помогне за решението на някои интимни проблеми – ефективно се бори млечница и подобрява лактацията при кърмещи майки.
В малки количества морковът съдържа също пантотенова и аскорбинова киселина, мастни и етерични масла, витамини от група В, магнезий, калций, калий, натрий, фосфор, сяра и цинк. Всъщност вие получавате много важни витамини от консумацията на моркови, без да навредите на фигурата си (има 32 калории в 100 г моркови).
Бъдете внимателни! Морковът има малко противопоказания, но те наистина съществуват. Бременните жени трябва да ги ядат на празен стомах, и то не повече от два броя на ден. В противен случай бета-каротинът, който се превръща във витамин А, може дори и да навреди на плода. Не се препоръчва при заболявания на храносмилателната система.
Независимо от факта, че морковите са диетичен продукт, те съдържат много захари: глюкоза, нишесте, пектин и други. Ето защо не се препоръчва храненето с хрупкавите моркови във вечерните часове на деня.
Коментари