Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Класацията на 15-те най-вредни храни в България

Класацията на 15-те най-вредни храни в България

редакция:
marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
2310
Кренвирши

В последните години на нашия век и предходния както се развива в техническо отношение промишлеността, така се развива и хранително-вкусовата индустрия. Но дали е в правилна посока - въпросът остава по-скоро отворен?

В тази статия може да видите 15-те най-опасни и най-разпространени вредни храни за нашето здраве /разгледай галерията/. Ако се направи малко усилие от наша страна да не участват в менюто ни за около 1 месец, ще се постигне видим здравословен ефект в кондицията и масата на тялото ни.

Навярно ще се изненадате, че сред най-вредните такива продукти попада и зехтинът. Този уважаван, любим, полезен хранителен продукт, известен със своите здравословни качества, трябва да се употребява основно за салати, ако не е посочено друго на етикета.

Има два вида зехтин - такъв за готвене и салатен. Салатният зехтин, ако се употребява при високи температури, отделя канцерогенни вещества, вредни за нашето тяло. Така че не гответе със зехтин екстра върджин.

Кренвирши

Известна истина е, че у нас не се предлагат кренвирши от месо. Основно присъстват най-гнусните животински отпадъци като:

- смлени млечни органи

- мазнини

- соя

- сланина

- остатъци от пера на птици

- кости

- вода

Месото, което се влага, е само около 20 %. Същото важи и за всички малотрайни колбаси с цена под 10 лв./кг. Не може да не се отбележи и изкуствените оцветители, многото консерванти, сгъстители. Определено може да се приравнят към таблица за най-вредни храни.

Майонеза

Майонеза

Вкусен продукт, който се предлага в магазинната мрежа, но доколко е полезен? За съжаление е пълен с мазнини, които директно се натрупват в нашето тяло под формата на мазнини. Ако направим малко усилие да прочетем етикета, ще забележим единствено продукт с естествена съставка, а това е слънчогледовото олио - всичко друго е оцветители, консерванти, нишестета, аромати.

Препоръчваме да заложите на домашната майонеза - приготвя се лесно и знаете какво има в нея.

Безалкохолни напитки

Не може да не се отбележи, че са с приятен вкус и аромат и в горещ летен ден ще ни освежи една ледена газирана напитка, но доколко е полезна и какво съдържа? Нищо полезно освен изкуствени подсладители, вредни оцветители и аромати и всичко това води до една калорийна бомба.

Бяла захар

Всички институти, които се занимават с изследване на вредността от храните, ни предупреждават многократно, да се изхвърли от употреба и предупреждават, че захарта и изкуствените подсладители довеждат понякога до необратими процеси в нашия организъм. Дали е възможно избягването на тази сладка отрова? Да, напълно е възможно с влагането в храната ни на естествени заместители като стевия, фруктоза, мед и подобни.

Чипс

Това е калорийна бомба и е равна на затлъстяване - на 100 г продукт се падат 550 калории. Едно е определението на всякакви чипсове - вредна, ненужна храна.

Сланина/Свинска мас

От десетилетия в нашата страна се е ползвало и се ползва сланина и свинска мас за готвене на основни ястия, а защо не и ползването ѝ в сладкиши. Това е продиктувано от финансовата страна на този продукт, евтин за много хора, намира се лесно. Но доколко е полезна? Сланината /свинската мас е вредна храна, и то най-вече за хора в по-зряла възраст. Употребата на този продукт води до запушване на артериите, до затлъстяване, до повишение на холестерола и би трябвало да се изключи от кухнята ни.

Основно се влага и в хранително-вкусовата промишленост, като при производство на така любимите ни луканки, салами, пастети, кренвирши.

Маргарин

Маргарин

Едно е определението на този продукт - вреден! Няма място на нашата трапеза. Произведен е от хидрогенирано растително масло. Под названието хидрогенирано масло се крие думата отрова за нашия организъм. Елементарно казано, това са хидроксилни молекули/ радикали, които увреждат човешката клетка, основно червените кръвни телца, втвърдяват ги и това води до изменения на кръвната картина. Основно тези мазнини се топят при 42 градуса, но когато попаднат в организма на човек, те няма как да се разтопят при 37 градуса нормална човешка температура и отиват директно в кръвта ни, което води до втвърдени плаки, а от своя страна, това довежда до инсулти.

Вафли

Обичана храна на малки и големи, но в тях няма нищо полезно освен многото захар, хидрогенирано масло/маргарин, изкуствени оцветители и много Е-та, (Е468, Е652), изкуствени аромати. За съжаление и някои видове шоколад също присъстват растителни мазнини.

Пастети

Пастет

Удобен продукт за една бърза закуска, но за съжаление в него присъства само животински кожи, сланини и всички смлени остатъци в добавка на изкуствени оцветители и ароматизатори, затова препоръчваме да заложите на домашните пастети.

Кетчуп

Любим продукт на малки и големи, но основно със съдържание на много захар, вода, нишесте, лимонена и винена киселина и много малко количество на доматено пюре, само около 10-17 %. В този продукт, който присъства често на нашата трапеза, основно е добавен оцветител Кармин, така се избягва влагането на доматено пюре, а той, от своя страна, е крайно вреден.

За разлика от купешкия кетчуп, домашният кетчуп е вкусна и здравословна добавка към вашите храни. Разгледайте рецептите ни за домашен кетчуп.

Соленки/солети

Обикновено тесто, но с добавката на много сол - в пъти повече от необходимото, затова пък ако си приготвите в къщи соленки, те ще бъдат не само по-здравословни, но и в пъти по-вкусни.

Бързи закуски

В този раздел влизат бялото брашно, бялата захар, колбасите, McDonald`s, излишни калории, равно е на калорийна бомба, не може да не се отрече и добавянето на лош холестерол и лоши въглехидрати.

Разтворими напитки

Разтворими напитки

Под това наименование влизат всички степчета, кубчета бульони, пудинги, разтворими чайове, кремчета и всичко това е на 100% изкуствени съставки.

Заложете на на домашните смутита - те са чудесен вариант за летящ старт на вашия ден.

Пушени меса и колбаси

Доказано е, че всички пушени меса и колбаси са канцерогенни. Попадайки в стомаха се превръщат в нитрозамин, това са нитритите с висока киселинност, което може да доведе до ракови заболявания на стомаха. Води се битка с влагането им в хранителната промишленост и тя донякъде е успешна, защото в последните 30 години производството им е намаляло с 30%.

Мононатриев глутамат

Глутамат

Това е известната съставка, която се влага изключително много за подобряването на вкуса на храните като бульони, вегета, колбаси. Мононатриев глутамат е силна невроотрова, блокира предаването на нервни импулси. Често консумацията на такъв вид храни води до високи натрупвания на веществото в организма и води до сериозни последствия.

Научи също кои са най-опасните храни за твоите зъби, кои са вредните храни, които постоянно купуваме в магазина и кои са най-опасните консерванти в храните, които ядем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
53
41
30
21
13
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ivaylo Angelov
Ivaylo Angelov
23.02.2019 10:12
неможе да се отрече, че има верни неща в статията, но да много малко, пренебрежимо малко, женичката, явно незнае как се приготвят някои нещо и си пише алабализми
5
2
niki
niki
20.02.2018 19:23
Глупости. Особено за маста, която съдържа незаменими аминокиселини и е по-здравословна от олиото.
47
8