Горчивите храни могат да се окажат истински балсам за здравето на човек. Според Аюрведа и традиционната индийска медицина всички болести могат да се излекуват чрез въздействие върху вкусовите рецептори на езика. На тази база се развива и вкусотерапията.
На различни части на езика са разположени рецептори, които отговарят за различни части на тялото. Така например средната част на езика отговаря за стомаха, а върхът на езика отговаря за сърцето.
Вкусването на храни с различен вкус – солени, горчиви, кисели или сладки, оказва определено въздействие върху организма на човек, като горчивите храни се смятат за най-полезни.
Ето и списък с топ предложенията с горчив вкус, които са изключително полезни за организма:
Ряпа
Ряпата е чудесно общоукрепващо средство, което съдържа редица полезни органични киселини, минерални соли, витамини, аминокиселини, етерични масла и др.
Консумацията ѝ води до подобряване на обмяната на веществата, повишава имунитета и спомага за извеждане на излишните течности от организма.
Хрян – убиецът на бактериите
Неслучайно наричан убиец на бактерии, хрянът има бактерицидно и антисептично действие. Той трябва да се консумира пресен, като може да се настърже и се подправи с лимонов сок.
Добавете към тях два домата и лъжичка зехтин – и ето ви една здравословна салата.
Хрянът не се препоръчва за хора, които имат заболявания на стомашно-чревния тракт или са прекарали инфаркт.
Грейпфрут
Грейпфрутът има високо съдържание на инозитол и пектин, които изгарят мазнините в организма по естествен път. Редовната консумация на грейпфрут води до подобряване на апетита, подпомага храносмилането и активизира работата на черния дроб.
Освен това се намалява нивото на холестерол, тонизира се нервната система и се премахва умората.
Кафе
Кафето е богато на антиоксиданти, които предотвратяват развитието на диабет от втори тип и рак на черния дроб. Редовната консумация на кафе в умерени дози стимулира дихателния център на мозъка, извежда излишния холестерол от организма и ни помага да се справим със стреса. Освен това в него се съдържа жизнено важни минерали и микроелементи, мазнини и въглехидрати.
Не се препоръчва консумация на кафе на хора, които имат заболявания на сърдечно-съдовата система.
Бира
Бирата е тонизираща и полезна, като най-полезна е горчивата бира, в частност горчивата жива бира. В нея се съдържат антиоксиданти, които предпазват очите от възникване и развитие на катаракта, т.нар. перде на очите.
Пенливата напитка регулира дишането и кравообращението, подпомага работата на стомаха и разтваря камъните в бъбреците. Няма противопоказания, стига да не превишавате нормата от около половин литър дневно.
Коментари