Може би ви се е случвало да получите алергия, след като консумирате определена храна. Или пък сте ставали свидетели на обриви, получени от ваши приятели или близки.
Хранителната алергия е реакция на имунната система след консумирането на определена храна и най-вече на някоя нейна съставка.
Хранителната непоносимост е по-малко сериозно състояние, което не ангажира имунната система, но също предизвиква неприятни изживявания.
Най-често хората получават хранителни алергии през лятото, когато храните се развалят бързо заради горещините. Възможно е и съвсем малко количество храна на провокира алергията, която най-често се характеризира с оток на дихателните пътища, уртикария. Причините най-често са токсични, микробиологични или фармакологични вещества в храната.
Възможно е реакцията вследствие на хранителната алергия дори да застраши живота. Това състояние се нарича анафилаксия.
Специалисти са изчислили, че в 90 процента от случаите хранителните алергии се предизвикват от следните храни: мляко, орехи, соя, пшеница, яйца, риба и ракообразни морски животни.
Белтъците са веществата, на които се дължи най-често хранителната алергия. Термичната обработка на алергизиращите храни променя формата на белтъчните молекули и по този начин намалява или дори премахва способността им да предизвикат алергични реакции.
Чрез преработка на висока температура млякото, яйцата и някои видове риба намаляват своята алергизираща сила.
Коментари