Носят ни пицата в отровни кутии. За това предупреждава екип от щатски учени, които в продължение на няколко години са изследвали материалите, в които се опакова най-поръчваното за вкъщи ястие в света.
Резултатът от експериментите им е бил шокиращ. Те са установили, че картонените кутиите, в които се продава и доставя вкусната пица, могат да бъдат изключително вредни за здравето.
Това се дължи на откритите в тях химикали от класа на перфлуорираните съединения, които имат пагубно въздействие върху човешкия организъм.
Най-големи щети тези съединения нанасят на мозъка. Те успяват да проникнат в него през кръвно мозъчната бариера и могат да предизвикат редица неврологични симптоми.
Особено опасно е, когато отровните химикали попаднат в организма на бременна жена. Те преминават през плацентата и могат да нанесат непоправими щети върху мозъка на плода.
Редица изследвания доказват, че перфлуорните съединения, не само могат да увредят мозъка, но и могат да станат причина за развитие на рак, заувреждане на черния дроб или нарушаване на имунната функция.
Но тези перфлуорни съединения не са опасни само за човешкото здраве, те могат да нанесат и големи щети върху околната среда, тъй като разлагането им отнема доста повече от обичайното време.
Разследването на щатските учени е в унисон с изследване, проведен от учени от Дания за съдържанието на вредни вещества в кутиите на храни за бързо хранене. Датските учени са обърнали особено внимание на материалите, от които се произвеждат опаковки на хамбургери, пици и пуканки.
Те, подобно на учените от САЩ, са установили, че опаковките съдържат PFAS или перфлуорни съединения. Те са установили нещо още по-стряскащо.
Тези вредни за човека съединения стават особено активни, след като бъдат изложени под въздействието на микровълново лъчение. Те са категорични, че редовното консумиране на такива храни директно от картонената опаковка може да увеличи риска от аборт с цели 16 процента.
След разкритията на учените е започнала световна компания за по-строг контрол върху производството на опаковки за хранително-вкусовата промишленост.
Коментари