Преработените месни продукти като салами, наденички, кренвирши могат да повлияят негативно на здравето. Изследване, проведено от учени в Харвард, показва, че има връзка между колбасите и развитието на някои заболявания сред хората.
Според специалистите наденицата е един от най-вредните преработени месни продукти. Те твърдят, че само 50 грама от деликатеса, който присъства на почти всяка българска трапеза, са достатъчни да се увеличи опасността от диабет.
Освен това наденицата съдържа и много подправки и изкуствени добавки. Те от своя страна пък допринасят за развитието на ракови клетки.
Според по-старо изследването, направено от американски изследователи, диетата, богата на месо и месни продукти, повишава риска от захарен диабет ІІ тип.
При него панкреасът (задстомашната жлеза) отделя хормона инсулин, но секрецията му е неадекватна за нуждите на клетките на организма. Инсулинът се отделя в по-малко от необходимото количество или клетките не отговарят на действието на инсулина.
Това състояние, при което клетките са нечувствителни на инсулин, се нарича инсулинова резистентност.
Доктор Lawrence De Koning и колегите му от факултета по обществено здраве към Харвардския университет са анализирали различни хранителни режими и влиянието им върху нивото на кръвната захари и съответно риска от развитие на диабет.
Честото консумиране на някои видове протеини повишава опасността от заболяването, установили те, вследствие на 20-годишно проучване, обхванало над 40 000 доброволци.
Червеното месо е основен източник на желязо. Прекомерното натрупване на желязо в организма може да причини т.нар. оксидативен стрес, при който клетките се увреждат в резултат на прекалено голямо окисляване.
При завишен прием на желязо, оксидативният стрес се наблюдава във всички органи и системи, но най-вече в панкреаса. Поради високото съдържание на желязо в месото, ежедневната му консумация може да повлияе върху правилната секреция на инсулин. А това може да стане предпоставка за развитие на диабет.
Коментари