Вече има нова техника, с която може много точно да се определи количеството на витамин С в плодовите сокове и безалкохолните напитки, тръбят испански учени.
Благодарение на нея експертите успяват да установят съдържанието на полезни вещества, съдържащи в даден продукт много по-точно от етикета, отбелязан от производителя.
Оказало се, че на повечето етикети действителното съдържание на аскорбинова киселина(така норичат още витамин С) не е посочено.
Сокът с най-голямо съдържание на витамин С е ябълковия сок - 840 мг на литър. След него на редицата са цитрусовите сокове 739 мг на литър. А гроздовият сок и ананасовият съдържат 702 мг/л. Всички останали сокове имат витамин С от 30, 2 до 261 мг/л.
Странното разминаване в описанието на етикета и резултатите от новият метод учените обясняват с това, че производителите не вземат предвид естествената концентрация на веществото в плодовете.
Свойствата на водноразтворимия витамин С са прочути и дори хора, които не ги познават, го взимат при простуда.
Аскорбиновата киселина играе основна роля при образуването на колаген, който е съществен за растежа и възстановяването на тъканните клетки в тялото, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите.
Тя е полезна и за саниране на рани и изгаряния, ускорява зарастването на следоперативни рани и снижава нивото на холестерола.
Витамин С помага при абсорбцията на желязото, редуцира ефектите на редица алергени и не позволява развитието на скорбут.
Коментари