Проучване проведено с помощта на 187 000 души показва тревожни резултати. Според тях консумацията на плодовите сокове може да ни причини диабет. Изследването е продължило от 1984 година до 2008 г – британски, американски и сингапурски учени събрали данни от няколко проучвания.
По време на периода, в който се наблюдавали участниците, става ясно, че около 12 хиляди души от тях (или това са около 6.5 на сто от всички) са развили заболяването.
В проучването се е разглеждало въздействието на следните плодове – сливи, грозде, боровинки, праскови, круши, ябълки, кайсии, ягоди, портокали, пъпеши, банани, грейпфрути.
Резултатите показват, че при хората, които консумират боровинки, ябълки и грозде по два пъти седмично, опасността от диабет тип две намалява с около 23 % спрямо тези, които хапват веднъж седмично от плодовете или изобщо не ги консумират.
От друга страна обаче консумацията на плодов сок от плодовете ежедневно увеличава опасността от диабет с 21 на сто. Специалистите ни съветват, вместо да изпиваме 3 чаши плодов сок седмично, да изяждаме три плода. По този начин ще успеем да намалим опасността от заболяването със 7 %.
Учените потвърждават също, че някои плодове са изключително полезни за здравето. Съединения в гроздето, например, намаляват риска от сърдечен удар.
Предишно проучване за консумацията на плодов сок имаше подобни резултати. В резултатите от изследването, проведено от учени в Глазгоу, се твърдеше, че с консумацията на плодови сокове можем да приемем доста по-висок от препоръчвания дневен прием на калории. Експертите са на мнение, че често подценяваме съдържанието на захар в тези напитки.
Изследването се е провело с помощта на 2000 човека във Великобритания. Става ясно, че повечето от тях изобщо не са осведомени по въпроса колко захар се съдържа в шейковете, плодовите сокове и различни газирани напитки.
Хора, които имат проблеми с теглото, трябва да ограничат подобни напитки, категорични са специалистите. Заложете на повече вода и на по-малко сокове, тъй като прекомерната консумация на натурални сокове и газирани напитки може да доведе до заболявания като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и др.
Освен това твърде високото съдържание на захар в тези сокове значително може да допринесе до развиването на затлъстяване. Дори тези, на които е обозначено, че са здравословни, трябва да бъдат избягвани, твърди водещият изследовател на изследването професор Навеед Сата.
Коментари