Алергията представлява повишена чувствителност на организма към определени вещества. При алергична реакция имунната система отговаря свърхчуствително към алергените.
В днешно време алергиите са доста често срещано заболяване. Алергия към храни човек може да развие по всяко време. Най-често първите алергични реакции се получават в детската възраст.
Алергиите биват:
- Хранителна алергени - алергията се проявява при консумацията на определени хранителни продукти;
- Кожна алергени - при този вид алергени трябва да имат директен контакт с кожата;
- Медикаментозна алергени - алергична реакция се получава при приемането на някакво лекарство;
- Въздушни алергени - това са финият прах във въздуха и различни газотве.
Симптомите при хранителната алергия за подуване на езика, лицето или устните, обриви, изтръпване във устата, анафилаксия и други.
Плодовете, които могат да предизвикат алергична реакция, са:
- ягоди;
- праскови;
- папая;
- слива;
- червени ябълки;
- малини;
- манго;
- пъпеш;
- кайсии;
- нар;
- всички мъхести плодове;
- всички цитрусови плодове;
- грозде;
- киви;
- боровинки;
- къпини;
- вишна.
Коментари