Страдащите от мигрена трябва да внимават какво ядат и пият. Въздействието на храните е различно при различните хора, а повечето данни са придобити от наблюдение на пациентите. За да разберете какво влошава състоянието ви, водете дневник, в който да отбелязвате какво приемате и как се чувствате.
В следващия списък са включени храни и напитки, за които се знае, че могат да предизвикат пристъп на мигрена.
Алкохол
Основен причинител е виното, особено червеното. Някои експерти мислят, че виновни за това са танините и флавоноидите в него. Освен това пиенето на какъвто и да е вид алкохол може да доведе до дехидратация, което също допринася за главоболието.
Кофеин
Склонните към мирена трябва да ограничат приема на кофеин. Пиенето на твърде много напитки, които го съдържат, може да предизвика атака, вероятно защото кофеинът действа върху определени рецептори в мозъка. Но тъй като кофеинът облекчава болката, премереният прием по време на пристъп може да помогне за намаляването ѝ.
Стари сирена
Старите сирена са обичани заради богатите си вкусове и текстура, но често са сочени като причинители на мигрена. Изследвания показват, че сирена като горгонзола, чедър и камамбер могат да съдържат съединения, наречени тирамини, които могат да взаимодействат с невротрансмитерите в тялото и да доведат до мирена.
Преработени меса
Мигрена може да предизвикат преработените меса като наденички, кренвирши, филета. Те могат да съдържат консерванта натриев нитрат, за който изследователите предполагат, че може да причини промени в мозъчната химия, допринасящи за главоболие.
Мононатриев глутамат
Има подозрения, че мононатриевият глутамат може да допринася за мигрената. Съставката се съдържа в пакетирани храни, лекарства, а в естествен вид я има в някои храни като домати и сирене.
Аспартам
Аспартамът е изкуствен подсладител, който може да се намери в пакетирани храни и напитки, включително диетични безалкохолни, зърнени закуски, пудинги. Препоръката за избягването му се основава на наблюдения.
Цитрусови плодове
За влиянието на цитрусите върху мигрената все още се спори. Някои проучвания са открили връзка, а други не са.
Бобови растения
Бобът, грахът и лещата също са заподозрени, но експертите не знаят защо тези храни имат ефект върху някои страдащи от заболяването.
Ядки
Ефектът на ядките върху мигрената също не е добре проучен, но е наблюдаван от лекарите. Ако забележите, че получавате главоболие от 4 до 12 часа всеки път, след като сте изяли шепа ядки, вероятно са причинител.
Коментари