Някои експерти по храненето са на мнение, че цитрусовите плодове и други хранителни продукти могат да предизвикват силно главоболие. Това се дължи на липсата на специален фермент в организма на някои хора.
Този фермент е необходим за неутрализация на амините в продуктите. Някои продукти съдържат голямо количество амини, които при липса на необходимите ферменти предизвикват главоболие и дори мигрена.
Няма нищо лошо в това да хапнете няколко портокала, дори е полезно. Но ако сте от тези няколко милиона хора на планетата, които постоянно страдат от главоболие, трябва да знаете кои продукти предизвикват поредния пристъп на болка.
Според новите изследвания липсата на желание за определена храна е свидетелство за приближаващ се пристъп на мигрена. Този тип главоболие е непредсказуемо, тъй като храненето с определени продукти не всеки път предизвиква болка.
Сред продуктите, които могат да предизвикат главоболие, са сирената, които съдържат тирамин – това е природно вещество, което се натрупва в процеса на дългото съхраняване на продуктите.
В големи количества тираминът може да предизвика хипертония. Високо ниво на тирамин има в такива сирена като чедър, фета, моцарела, пармезан и сирената с плесен.
Солените и консервирани продукти също съдържат много тирамин. Наблюдавайте реакцията на организма си след консумация на кисели краставички, маслини и сухи супи.
Алкохолът също може да предизвика силно главоболие, тъй като твърде дълго време се преработва в организма. Обърнете специално внимание на това дали имате пристъп на главоболие или мигрена след употреба на червено вино, бира, уиски и шампанско.
Сред продуктите, които също могат да провокират силен пристъп на главоболие, са фъстъци, фъстъчено масло, чипс, пица, киви, сливи, хляб и сухари.
Коментари