Това са 7 храни, които никога не трябва да ядете, когато сте със запек.
Според Националните институти по здравеопазването (НИЗ) запекът се квалифицира с по-малко от три изхождания на седмица. Това е често срещан проблем: НИЗ оценява, че около 42 милиона души в цялата страна са засегнати от този проблем, като жените очевидно са по-податливи от мъжете.
Най-важното, което трябва да направите, за да избегнете появата на запек, е да ядете балансирана и разнообразна храна, казва Лесли Бонси, регистриран диетолог и собственик на Активно хранене.
Фибрите са надежден начин да се задвижат нещата, но е важно да се включат и въглехидрати, които привличат вода (омекотяват изпражненията), казва Бонси. Но преди всичко от голямо значение е да сме хидратирани. Ако някой яде много храни с високо съдържание на фибри и не консумира течности, предупреждава Бонси - тенденцията е да се влоши ситуацията.
Когато стигнете до тази ситуация и имате запек, трябва да избягвате консумирането на тези храни:
1. Млечни продукти
Ако имате непоносимост към лактозата, Бонси подчертава, че запекът, предизвикан от млечни продукти е само градска легенда. Само хората, чиито тела не могат да преработват захарта в млечните продукти, могат да се окажат със запек или с диария след консумацията на мляко. Въпреки това, около 65% от хората изпитват затруднения при усвояването на лактозата след ранно детство според Националната медицинска библиотека на САЩ. При наличие на запек се избягва консумацията на млечни продукти поради способността си да се чувствате подути.
2. Пържени продукти
Според Бонси храните, богати на мазнини, не са богати на фибри. Следователно на тези храни им е необходимо повече време да се мобилизират от стомаха ни. Мазнините отнемат много повече време за храносмилане от зеленчуците и плодовете, на които са им нужни около 24 часа. Ако все пак имате запек, избягвайте храни, пържени в олио или масло.
3. Бяло брашно
Пържените храни също могат да бъдат панирани с бяло брашно. Според Бонси бялото брашно не съдържа достатъчно фибри както плодовете и зеленчуците и следователно му трябва повече време да се абсорбира от организма.
4. Чай
Това може да изненада читателите, но според Бонси чаят съдържа кофеин, а той води до дехидратация на организма и влошава положението.
5. Банани
Бананите са богати на фибри и въглехидрати, но Бонси препоръчва да ги избягвате, защото те могат да задържат тялото в същото положение, вместо да активират дейността на чревната флора. Това е особено вярно, ако все още не са съвсем зрели.
6. Кайсии
Те са богат източник на фибри, но трябва да се избягва тяхната консумация по време на запек.
7. Ориз
Оризът е продукт, който просто стои във вашия стомах и не преминава бързо през червата ви. Ако консумирате ориз, предпочитайте кафявия – тъй като той съдържа повече фибри от белия. Белият ориз може да консумирате при диария.
Коментари