За да се предпазите от запек, избягвайте консумацията на продукти, които могат да го предизвикат. Преди всичко това е белият хляб и продуктите от тесто с мая.
Следващи в списъка на храните, предизвикващи запек, са оризът, твърдо сварените яйца и различните видове месни консерви. Не трябва да се консумират, ако съществува склонност към запек.
От менюто трябва да се изключат също така силните месни и рибени бульони, а освен това и макаронените изделия и картофеното пюре. Могат да се консумират пълнозърнести макарони.
Свареният грис също е сред продуктите, които предизвикват запек. Какаото, шоколадът, черният чай не се препоръчват за хора, които имат склонност към запек, тъй като тези продукти съдържат вещества, действащи стягащо на стомаха.
Крушите, бананите, наровете са сред плодовете, които трябва да се избягват, ако има силна вероятност за възникване на запек. Стягащ ефект имат и някои лекарства, например психотропните препарати, както и лекарства, съдържащи желязо.
Не се препоръчва постоянната употреба на лекарства и хранителни добавки, които се справят със запека. Ако стомахът не работи без тяхна помощ, червата ще стават все по-лениви и ще се наложи да се ползват по-силни разхлабващи препарати.
Повечето диети, които се препоръчват при запек, са основани върху най-простия принцип на здравословно хранене. Препоръчва се хранене пет или шест пъти дневно, като в менюто се включат пресни плодове и зеленчуци.
Трябва да се избягва пърженото, да се консумират варени и печени продукти, всеки ден да се консумира поне малко кисело мляко.
Трябва да се ограничат рафинираните продукти с високо съдържание на въглехидрати, а също така солта и месото. Съществуват много напитки, които помагат при запек.
В чая и кафето заменете захарта с мед, и пийте повече минерална вода. От подуване на стомаха ще ви предпази отвара от лайка – една супена лъжица лайка се залива с една чаена чаша вряла вода, оставя се да престои половин час и се пие преди ядене по половин чаша.
Полезно е да се изпие преди лягане чаша топла вода с една чаена лъжичка мед. Зеленият чай с прясно мляко и сол вместо захар е малко странен на вкус, но върши отлична работа. Пие се на гладно, с една щипка сол.
Коментари
Също и киселите