Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са традиционните сирена за пица

Кои са традиционните сирена за пица

Кои са традиционните сирена за пица

Пиза без сирена в нея е немислимо понятие, защото любимата храна на стотици милиони хора по света ще бъде безнадеждно осакатена.

Така че върху пицата винаги присъства сирене, и то различни видове, а идеите кои видове да се комбинират върху една пица и как да се съчетаят с другите съставки, правят всеки вид пица уникална и любима на хора с различни вкусове.

Как да изберем сирената за пицата, която приготвяме? Има различни критерии и е добре да се знае повече за това.

Критерии за избор на сирена за пица

Сирената се делят по вкусовите си качества и по текстурата си. Варианти и в двете категории не липсват. Различните видове сирене позволяват различни съчетания, които да се в хармония или да се конкурират като са в контраст.

Има и застъпници на тезата, че различните вкусове и аромати размиват общото впечатление и затова трябва да се заложи на един вид сирене.

Ето и най-често използваните сирена за пица.

Най-добрите сирена за пица са следните и по-добре да използвате тях винаги когато искате да постигнете класически вкус на пиците си.

Моцарела върху пица

Моцарела за пица

Моцарелата е първият топинг, ползван за пица и до днес си остава предпочитана съставка върху тестяната основа. Още с появата си върху пица Маргарита моцарелата печели сърцата на любителите и до днес е на върха на предпочитанията. Има мек и нежен вкус, топи се в устата и винаги трябва да е първото сирене, за което се мисли, когато се прави пица.

Може да се ползва прясната моцарела, която е по-кремообразна, дава много мек вкус. С по-интензивен вкус е моцарелата с ниска влажност, която се топи много бързо при печене.

Това сирене има уникална разтегливост, малко мазнина, която се разлива и затова пицата има приятен загар отгоре с моцарела.

Ементал

Ементал започва да се слага върху сиренето най-напред в Швейцария, откъдето идва и този вид сирене. Ементал е средно твърдо жълто сирене с големи кръгли дупки. Има приятен мирис и вкус и ще обогати пицата, но трябва много да се внимава, защото не се съчетава добре с обичайните топинги за пица и изисква специфично гарниране.

Синьо сирене на пица

Такъв избор се среща рядко и е подходящ за авантюристи сред любителите на пица. Силният аромат на това сирене изисква леки сосове и плътни колбаси.

Чедър

Сирена за пица

Американската пица е любим на доста хора и тогава сиренето чедър е подходящ избор. Трябва текстурата на сиренето да е по-мека, за да се топи лесно при печене, защото не е особено еластично. Комбинацията на чедър с колбаси и много добра.

Пекорино

Пекорино е солено овче сирене. Има сходен състав с Пармиджано Реджано, което обаче е от краве мляко. Пекорино е подходящо за смесване с други сирена, защото има силен вкус, но не потиска другите вкусове. Често го ползват за пици в италиански стил.

Прясно сирене

Може да се ползва овче, краве, козе или биволско. Разтапя се лесно и придава изумителен вкус на пицата. Идеално е в тандем с дометен сос, зеленчуци, чесън, билки и зелени подправки.

Кашкавал на пица

Пица със сирене

У нас кашкавалът е на почит. Произходът му е от Италия, където се появява още през 8-ми век преди Христа в различни райони на страната.

Острият му интензивен вкус се съчетава добре със сосове, месо, колбаси и зеленчуци върху пицата.

Бурата върху пицата

Това сирене често се бърза с моцарелата, яде се прясно още 24 часа след приготвянето му. Тези, които не познават Бурата, могат да добият представа за него, ако бъде включено върху пицата. След като се разреже, от парчето вътре започва да се излива маслен еликсир. Съчетавайки се с тази кремообразна течност, пицата със сирене добива вълшебен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest