Гуакамоле е мексикански сос приготвен на базата на авокадо. Произходът му датира още от времето на ацтеките с оригиналното име Ahacamolli - комбинация от думите ahacatl (авокадо) и molli(моле или сос)
Оригиналното гуакамоле се приготвяло само от намачкано добре узряло авокадо, вода, домат, сок от лимон и чили. За постигане на фината консистенция се е използвало специално каменно хаванче наречено molcajete. Впоследствие във времето започва да се добавя и кориандър, чесън и лук, а сокът от лимон е заменен с такъв от лайм. Също така фината консистенция е заместена с гуакамоле приготвено от само накълцаните на парченца продукти.
В зависимост от географската точка навиците за консумацията на гуакамоле са различни - в Мексико гуакамоле се яде най-вече в компания на начос, пшенични или царевични тортиля питки, такос и меса.
Във Венецуела го предпочитат като добавка към различни печива.
В съвременната Европейска кухня то намира все по-широко приложение и ние сами можем да използваме въображението си, като го комбинираме и използваме според вкуса си и случая. Ето и някои идеи.
Гуакамоле в салати - ще ни гарантира един характерен свеж вкус, както и ще бъде в пъти по-полезен сос от който да е другсалатен сос - богат на витамини, минерали, фибри и полезни за организма мазнини.
Гуакамоле за закуска - препечена филийка от бял или пълнозърнест хляб, намазана с гуакамоле за перфектното начало на деня. Добавяйки и яйце или аншоа или сьомга това би се превърнало във чудесен питателен обяд или аперитив за бяло вино.
Още един прекрасен начин да консумираме този изключително полезен и вкусен мексикански сос е поднадяйки го с различни видове паста и сирена. Така можем да разнообразим и избягаме от рутината на класическите сосове за паста.
Друга идея за включване на гуакамолето в нашето ежедневно меню е като го добавяме в сандвичи и хамбургери.
Пълнени листа от белгийска цикория със гуакамоле и аншоа или един хубав тартар от сьомга с гуакамоле са едни вкусни предястия, които може да предложите и на най-изисканите си гости.
Една от най-семплите, но най-добри комбинации с гуакамоле е прибавянето му към пилешко филе, запечено на тиган или скара.
Още една чудесна идея за ядене на гуакамоле за предястие са пълнените яйца с гуакамоле, като, ако прибавите и по една белена скарида върху всяко, това ще се превърне в чуден букет от вкусове.
И все пак не пропускайте да опитате и класическите му приложения - с начос, фахитас, буритос, такос и тортиля питки.
Добър апетит!
Коментари