Телешкото месо е полезно, защото е източник на протеини, желязо, цинк, витамин B12 и други хранителни вещества, които подпомагат мускулния растеж, имунната система, мозъчната функция и здравето на сърцето.
Телешкото месо също е богато на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Най-крехките части на телето са:
Рибици: това е месото около ребрата на телето и е с малко мазнини и жилки. То е много крехко и сочно, подходящо за печене, пържене или грил.
Антрекот: това е една от най-ценните части, с качество, което е трудно да се надмине. То се взема от частите, разположени в околоребрената зона към гръбначния стълб на телето в средната част на корпуса, по-близо към главата. То е много вкусно и крехко, подходящо за печене, пържене или грил.
Телешки котлети: това е друг фаворит на любителите на доброто месо и барбекюта. Котлетие, подобно на антрекота, се вземат от горната околоребрена част на гърба, но се различават по това, че костта се запазва. Върху грила присъствието на костта засилва вкуса.
Телешко филе: това е частта с най-ниско съдържание на мазнини, която се взема от областите близо до главата, средата на корпуса и горната му част. Най-доброто филе се получава от зоната, разположена под лумбалните прешлени, между гърба и ребрата. То е много нежно и сочно, подходящо за печене, пържене или грил.
Телешкото месо трябва да се консумира умерено и да се избягва при някои заболявания като чернодробни проблеми, камъни в бъбреците или висок холестерол. За да се усвои добре от тялото, телешкото месо трябва да се комбинира с подправки, плодове и зеленчуци, които ще подпомогнат абсорбцията на желязото и ще добавят витамини и фибри.
Коментари