Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Коя част на прасето за какво е подходяща

Коя част на прасето за какво е подходяща

Коя част на прасето за какво е подходяща

Няма две мнения по въпроса, че свинското месо е предпочитано от всички българи. Въпреки типично нашенската приказка, с която често характеризираме зимната трапеза със "свинско с винско", това никак не пречи да си го приготвяме и лятно време. Поднесено не непременно с червено вино, а с бяло или пък студена биричка.

Независимо през кой сезон консумирате свинското, е важно да знаете коя част от прасето за какво е подходяща, така че да не направите пържоли "като подметки". Такава е целта и на настоящата ни статия.

Почваме от най-диетичната част на прасето, а именно свинското филе.

Свинско филе

Свинското контрафиле или бонфиле са подходящи дори приспазването на диети, защото тази част на прасето на практика няма почти никакви мазнини. Поради тази причина ще ви е доста трудно да си приготвите пържоли от нея. Но не и невъзможно. Важно е да внимавате много да не държите пържолите прекалено дълго на огъня (скара, барбекю, тиган), за да не изсъхват, както и да ги мариновате.

Ако не желаете да рискувате обаче с похабяването на месото, което е и най-скъпоструващата част от свинското, е по-добре да го пригответе на фурна със сос, на свинска супа, или пък в гювеч със свинско.

Свинска Рибица

Свинска рибица - части на прасето

Сигурно сте чували приказката "най-любимата ми риба е свинската рибица" и в подобно изказване няма нищо чудно. Това е месото от предната част на гърба на прасето, което се намира точно зад врата и е особено вкусно. Рибицата е особено подходяща за пържоли, както и за приготвянето на прословутия виенски шницел. Освен под названието свинска рибица можете да я срещнете и като свински котлет.

Свински Врат

Мммм, вратни пържоли на скара - направо предусещаме вкуса им. Тъй като това месо има и мазнинка, то е особено подходящо за приготвянето на скара или барбекю, защото именно мазнинката го прави хем сочно, хем предпазва месото от изсъхване. Подходящо е и за супи, както и за манджи.

Свинска плешка

Части на прасето

Плешката е предпочитаното месо за готвене, но не е толкова подходящо за скара. Можете спокойно да го използвате за супи и чорби, за свинско с праз лук и ориз и за всичко останало, което ви хрумне. Също така е подходящо за шпиковане, мариноване и т.н. След подобна обработка можете да го поднесете или цяло или заедно с подходяща гарнитура (картофено пюре, картофи, задушени зеленчуци, ориз т.н.). Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest