Изборът на правилното брашно е в основата на всяка успешна рецепта – от пухкавия хляб до нежните сладкиши.
Съвременният пазар предлага огромно разнообразие от брашна – пшенично, лимецово, ръжено, овесено, кокосово, бадемово, оризово и много други, всяко със своите качества, текстура и съдържание на глутен. За да приготвим ястие с желания вкус, структура и стойност, е важно да познаваме особеностите на различните видове брашно и как най-добре да ги използваме.
Пшенично брашно – класика в кухнята
Най-разпространеното брашно в домакинствата е пшеничното брашно, което се предлага в няколко разновидности според степента на смилане и съдържанието на протеини (глутен).
Бяло брашно (тип 500, 450) – Подходящо за печива, сладкиши, бисквити, кексове и нежни теста. То е фино пресято, без трици, и дава мека текстура.
Типово брашно (тип 1150 и нагоре) – По-пълнозърнесто и богато на фибри. Подходящо за хляб, питки и тестени изделия с по-изразен вкус и плътност.
Пълнозърнесто пшенично брашно – Използва се за хляб, солени печива и здравословни десерти. Има по-силен аромат и съдържа трици, които влияят на текстурата.
Пшеничното брашно е с високо съдържание на глутен, което го прави особено подходящо за теста, които трябва да бухнат и да задържат въздух – например козунаци и пици.
Лимецово брашно – древна алтернатива с мек вкус
Лимецът е една от най-старите зърнени култури, смятан за предшественик на пшеницата. Брашното от лимец е по-малко алергенно и има по-ниско съдържание на глутен, което го прави по-лесно смилаемо.

То е подходящо за: палачинки, кексове, сладкиши, питки и хляб. Има леко сладникав и ядков вкус и не бухва толкова, колкото пшеничното брашно, затова често се комбинира с други видове за по-добра структура.
Ръжено брашно – за ароматен, плътен хляб
Ръженото брашно се добива от ръж – зърнена култура, богата на фибри и минерали. То има тъмносив или кафеникав цвят и притежава силен, плътен вкус.
Подходящо е за: хляб, квасени изделия, палачинки и солени печива. Често се използва в комбинация с пшенично брашно, тъй като съдържа по-малко глутен и самостоятелно дава по-тежка текстура.
Ръженият хляб е типичен за северноевропейската кухня – наситен, дълготраен и ароматен.
Овесено брашно – за здравословни десерти и безглутенови рецепти
Овесеното брашно се прави от фино смлени овесени ядки и е естествено без глутен (ако не е замърсено при обработката). То има лек, сладникав вкус и високо съдържание на фибри.
Подходящо е за: здравословни бисквити, палачинки, барчета, овесени мъфини и смутита. Не е подходящо за бухнали теста, тъй като не съдържа глутен, но е чудесна добавка към смеси за по-здравословен резултат.
Кокосово брашно – екзотично и богато на фибри
Кокосовото брашно се получава от изсушената вътрешност на кокоса и е много богато на фибри. То е естествено без глутен, има силен аромат и абсорбира големи количества течност.
Подходящо е за: сладкиши, палачинки, здравословни десерти и безглутенови рецепти. Тъй като е много „жадно“, обикновено се използва в малки количества и се комбинира с други брашна.
Бадемово брашно – фино и богато на мазнини

Бадемовото брашно се приготвя от смлени бадеми – бланширани или небланширани. То е богато на полезни мазнини, протеини и витамини, но не съдържа глутен.
Този вид брашно е подходящо за макарони, бисквити, сладкиши, мъфини и хляб без глутен. Придава мекота и лек орехов вкус. Добре е да се комбинира с други брашна или да се използва с яйца за по-добра свързаност на сместа.
Оризово брашно – неутрално и леко
Оризовото брашно, особено популярно в азиатската кухня, е неутрално на вкус и се използва в рецепти без глутен. Съществува в бяла и кафява форма.
Подходящ вид брашно за безглутенови хлебчета, палачинки, сгъстяване на сосове, японски сладкиши и рецепти за хора с чувствителен стомах. Придава лека, суха текстура и не се препоръчва като единствено брашно в бухнали изделия.
Нахутено брашно – с високо съдържание на протеин
Нахутеното брашно се добива от смлян нахут и е популярно в индийската и средиземноморската кухня. Има жълтеникав цвят, орехов вкус и е богато на белтъчини.
Нахутеното брашно се ползва за солени палачинки, крекери, нахутени кюфтета, гъсти сосове и сгъстяване на супи. Може да се използва в комбинация с други брашна в безглутенови рецепти.
Коментари