Къмпингуването не е лесна работа, пренасяш си подслон, завивки, посуда, малки и големи битови предмети само и само за да си направиш удобства и да изкараш добре почивката си.
Но хората, които търсят всичко това и които знаят защо избират този начин на прекарване на отпуската, знаят, че в малките несгоди се крие чарът на това да изкараш 10 нощи под открито небе.
За новаците в къмпингуването предлагаме няколко полезни насоки как да изкарате здрави и сити почивката си, и то с деца.
Безопасност: Преди всичко, ако сте на плажа през лятото, трябва да имате предвид хигената, ръцете и продуктите трябва да са измити с чиста вода преди всяко хранене.
Продуктите: Не трябва да вземате бързо развалящи се продукти и да ги съхранявате в неподходящи условия- за малко е добре да забравите за яйцата, колбасите и прясното мляко и млечните и месни продукти.
Оборудването: Ако имате само газов котлон, е достатъчно, можете да приготвите разнообразна и вкусна храна, а догодина, ако ви е харесало, можете да увеличите оборудването си и с хладилна чанта и да разнообразите менюто си.
Менюто: На газовият котлон можете да преварявате вода и да готвите на пара, както и да направите зеленчукова супа, боб чорба - това е напълно достатъчно за тази година.
И така, приготвили сме си подходящите продукти, които включват:
- за закуска - зърнена закуска два вида мюсли и шоколадови топчета, сухо мляко, конфитюр, чай, сухари, юфка, кускус, бисквити, ядки, кроасани;
- за обяд и вечеря - полуготова супа, спагети, стерилизирани буркани с нахут, боб, лютеница;
- зеленчуци - лук, моркови, картофи, царевица, домати, краставици, гъби, чушки;
- плодове - банани, праскови, диня;
- други продукти - киноа, ориз, брашно (малко), нишесте задължително подправки, сол, захар /в плътно затворени съдове заради мравките/ и олио/зехтин/, все пак нито едно домакинство не може без тях.
И сега да видим как ще направим разнообразно меню за 4 членно семейство:
1 ден
Закуска: Преварявате 400 мл вода, като поизстине, разтваряте сухото мляко и заливате зърнената закуска тип мюсли, на четвъртият ден, когато шоколадът вече ви липсва, ще ползвате шоколадовите топчета /след употреба ги затворете плътно в подходящ съд/.
Обяд: Сварявате в 400 мл вода половин пакет спагети, овкусявате ги със сол и олио. Да постни са, но сте много гладни и са ви много вкусни, пък и е още първи ден, не ви прави впечатление. А и за първият ден, може да приготвите от вкъщи в малка кутийка предварително настърган пармезан ще свърши страхотна работа и няма да застраши почивката ви с изненади.
Вечеря: Напалете лагерен огън, на големи клечки тип шишове набучете царевица, изпечете я, поръсете със сол и се насладете на приятния аромат и неповторимата гледка.
2 ден
Закуска: Сухари с конфитюр и чай. Вземете ароматен чай, той ще отключи възприятията ви за прекрасните емоции, които ви очакват през деня.
Обяд: Супа – сварете вода, добавете картофи, моркови, лук и накрая киноа. Овкусете със сол и олио.
Вечеря: На лагерният огън сложете предварително увитите във фолио картофи да се пекат. Набучете на шиш гъбите и ги печете, когато картофите са готови, ги сервирайте заедно с готовите гъби, всичко овкусено със сол и олио, и за гарнитура лютеница.
3 ден
Закуска: бисквитена торта – сварявате 500 мл вода, овкусявате със захар 2 с.л., добавяте на тънка струйка нишестето, което е предварително разтворено и в което са добавени две лъжици сухо мляко и бъркате на слаб котлон за няколко минути. Подреждате бисквити в подходящ съд или отделни купички и ги заливате със сместа.
Обяд: Салата – изпичате чушки, задушете ги и ги обелвате, нарязвате домати, краставици, лук и чушките и овкусявате със сол и олио.
Вечеря: Яхния с нахут – Запържвате в нагорещено олио 2 с.л. брашно, лук и чушки предварително нарязани на ситно, добавяте 2 буркана нахут и 200 мл хладка вода, овкусете с сол и олио и варете до сгъстяване.
А когато мъжете се проявят като добри ловци и донесат месо, менюто ще бъде максимално балансирано, а преживяването - запомнящо се.
И с тези насоки ще се радвам да се видим точно под звездите.
Коментари