Разграждането на различните храни в организма зависи от вида на храната, начина по който е приготвена и в по какъв начин комбинира човек храните в своето меню. Храните са най-полезни тогава, когато се консумират най-близо до състоянието, в което ги е създала природата.
Най-хубаво е да гарнирате своя обяд или вечеря само със зеленчуци, не комбинирайте концентрирани храни като меса с картофи и хляб, защото това затруднява усвояването от организма. Плодовете консумирайте няколко часа след ядене, не непосредствено след като станете от масата.
Всеки организъм има различен метаболизъм, но най-общо основните видове храни се разграждат приблизително по този начин:
Плодовете се разграждат най-бързо, само за половин час.
Т.нар скорбялни зеленчуци като ориз, царевица, грах и картофи се разграждат за един час. За същото време се разгражда и прясното и кисело мляко.
За два часа се разграждат варените яйца, препечените филийки, млечни продукти като сирене и кашкавал, зърнените храни, които са повече от 200 г.
За четири часа се разгражда печеното или варено месо. Мазните меса се разграждат за шест часа. Всички неправилно комбинирани храни се разграждат за повече от осем часа.
Забранените храни са всички пържени храни, онези които са подлагани на голяма обработка – това са различните колбаси, маргарин, консервирани храни и сокове, газирани напитки, вафли, торти, безкофеиново кафе, обезмаслено мляко.
Обработените храни са загубили полезните качества, които им е дала природата и в същото време затрудняват нормалното храносмилане.
Заменете чипса със слънчоглед или леблебия, газираните напитки с вода или айрaн, може и фреш.
Хранете се рационално и задоволявайте нуждите на вашите тяло от различните витамини и вещества, съдържащи се в храните. Не натоварвайте стомаха с преяждането или прекалено мазни храни. Когато се грижите правилно за своето тяло, то ще ви непременно ще ви се отблагодари.
Коментари