Времето, за което отделните храните се храносмилат, е нужно да се знае, за да се направи точен хранителен режим. Свързано е до голяма степен и с разделното хранене.
Органите, съставящи човешката храносмилателна система, позволяват превръщането на цялото многообразие от хранителни вещества, влизащи в състава на хранителните продукти, в ниско-молекулни компоненти, способни активно да се включат в метаболизма.
Процесът храносмилане представлява разграждане на компонентите на храната на ограничени като количество вещества, които от чревния тракт, се всмукват в кръвта и се използват от организма за получаване на енергия и обновяване и градеж на клетъчните структури.
Храната, постъпваща в организма на човека, се задържа за 15-20 секунди в устата. Там тя се разкъсва, надробява, размачква и се размесва със слюнката.
Колкото по-обработена е тя, толкова по бързо се храносмила.
При преглъщането сдъвканата храна през хранопровода попада в стомаха. Там в продължение на 2 до 6 часа, тя се обработва от ензимите на стомашните жлези. За различните храни това време е различно.
Време за смилане на храната в стомаха:
- Плодове - на тях са им нужни около 30 мин., за да бъдат преработени в стомаха.
- Зеленчуци - на зеленчуците са им нужни от 30 мин. до 1 ч. За по трудносмилаемите като зеле, моркови, ряпа трябват 2.5-3 ч.
- Риба - въпреки че е лека храна, на стомаха му трябват средно между 2-3 ч., за да я смели.
- Месо - месото се смила за около 4-6 ч.
- Варива - тези, като боб, леща, жито, царевица се храносмилат за 4 ч.
- Хлебните и тестени изделия, както и ядките, се смилат за 2-3 часа.
- Млечните храни се смилат различно. Прясното мляко се разгражда напълно до 1 ч., киселото - до 2 ч., а сиренето и кашкавалът за 3 ч.
- Мастната храна, имаща потискащото действие на мазнините върху моториката и червата, се разгражда от 5 до 10 ч.
- На смесената храна, в зависимост от състава й, са й нужни от 4 до 6 часа.
- Течности – те, за радост, напускат стомаха веднага след постъпването в него.
За пълното изпразване на стомаха са нужни от 1 до 8 ч., в зависимост от консумираната храна през последните от 12 до 24 часа.
Коментари