Диетологът и доктор на медицинските науки Михаил Гинзбург посочи продукт, който може да забави процеса на стареене на кожата. Това са бобовите кълнове. Кълновете от боб станаха много популярни и търсени от хората, които предпочитат здравословното меню.
Кълновете могат да се използват като самостоятелно ястие и от друга страна са изключително богати на минерали и витамини. Бобовите кълнове забавят стареенето. Те съдържат 15 аминокиселини и минерали като: магнезий, калций, желязо, цинк, фосфор, натрий, мед, манган и калий, както и много витамини.
Специалистът посочва, че покълналият боб съдържа растителен протеин.
А това органично вещество е подходящо за хора от възрастовата група 40 и повече години, тъй като растителния протеин забавя процеса на стареене, казва Гинзбург.
Диетологът уточнява още, че децата и младежите трябва да приемат повече животински протеини, отколкото растителни. Животинските протеини обикновено се намират в месото, рибата, яйцата и редица други храни.
Животинският протеин е много подходящ, за подрастващото поколение, подчертава той.
Широко разглеждани като основна, някак магическа съставка, бобовите кълнове имат малко повече хранителни вещества от другите пресни зеленчуци, но имат особен вкус и необичайна текстура. Те често се използват от ресторанти, които приготвят храна за вкъщи.
За предпочитане е да се ядат сурови бобови кълнове, ако са обозначени като „готови за директна консумация“. Всички останали кълнове трябва да се сварят добре. На хората от уязвимите групи се препоръчва да сварят всички кълнове до задушаване на пара преди хранене.
Трябва също така да се уверите, че следвате инструкциите за съхранение на производителя. Ако не са налични, дръжте бобовите кълнове в хладилник при 5°C или по-ниска температура и консумирайте в рамките на два дни. Не яжте кълнове с изтекъл срок на годност и избягвайте да използвате кълнове, които са станали кафяви или са променили цвета си.
Как да сготвите бобовите кълнове?
Бобовите кълнове са сред подмладяващите храни. Те могат да се добавят към последните етапи на всяко пържено ястие. Въпреки това, най-добре е първо леко да ги приготвите отделно.
Също така е най-добре предварително да сварите бобовите кълнове, ако ги използвате, като добавка към студено ястие или салата.
Съхранявайте ги затворени в подходящ съд и охладени. Най-добре е да се консумират бобови кълнове против стареене веднага след покупката им.
Изберете най-добрите, като качество бобови кълнове. Те могат да се закупят от магазин или сами са си отгледате бобови кълнове. Във всеки случай трябва да миришат свежо и да са твърди на допир. Избягвайте всички, които са покафенели, хрупкави, имат кисела миризма или по друг начин са подозрителни.
С тях може да приготвите:
- паста с кълнове и др.
Коментари