Бобовите кълнове са много апетитна и питателна добавка към различни салати и пържени ястия. Редовната им консумация осигурява на организма значителни количества витамин С и витамини от група В / предимно фолиева киселина/
Най- широко разпространени в търговската мрежа са соевите кълнове. Много други култури обаче са подходящи за покълване - например кафявата и зелената леща и нахутът.
Можете лесно да си отгледате кълнове в домашни условия.
1. Измийте зърната и ги пресипете във висок стъклен буркан. Напълнете го с вода и покрийте с тензух гърлото му. Пристегнете тензуха с ластик. Оставете на топло за 1 нощ;
2. На сутринта излейте водата, без да отстранявате тензуха, и през него напълнете буркана с прясна вода. Разклатете внимателно, излейте отново водата и поставете съда хоризонтално, далеч от пряка слънчева светлина;
3. Повтаряйте процедурата 2 пъти дневно. Скоро зърната ще започнат да покълват;
4. Когато кълновете достигнат дължина от 1-2 см, изнесете буркана на слънчево място, но не твърде топло. Оставете там няколко дни. Редовно изплаквайте съдържанието на буркана по начина, описан по-горе, докато постигнете желания резултат;
5. Преди консумация измийте кълновете. Можете да ги съхранявате в хладилник, добре опаковани, 1-2 дни;
6. Консумирайте кълновете възможно най-пресни и ги изхвърлете, ако образуват листенца.
Коментари