Чайот е лианоподобно многогодишно растение. Известен е и като мексиканска краставица. Спада към семейство тиквови. Плодовете му са с крушовидна форма и докато са зелени, могат да се използват като краставици за салата, да се пържат или задушават като тиквички или картофи.
От няколко години чайотът се отглежда и в България. Растението е изключително издръжливо и характерна черта при отглеждането му е почти пълната липса на болести и вредители. Ако не се отглежда в оранжерия, поради студа в нашите ширини чайотът е едногодишна култура.
Ако искате да култивирането този екзотичен зеленчук, важно е да знаете, че той има нужда от дълъг и топъл вегетативен сезон. Можете да си развъдите чайот, като за целта посадите целия му плод. Засажда се в саксия, обикновено през февруари, и след няколко седмици, в края на март или началото на април, след като премине опасността от застудяване, се засажда на открито.
Посажда се в близост до зидове или му се осигурява опора за катерене. Препоръчва се да се отглежда повече от едно растение, за да се подобри възможността за опрашване и респективно това да даде по-обилна реколта.
За по-добри резултати се изисква растенията да се наторяват с органичен тор. Препоръчителното количество е 3 килограма на 1-2 м земя. Чайотът се нуждае от особено голямо количество в сезона на растежа си, когато се образуват плодовете му.
Растението се нуждае от редовно прекопаване и поливане. Обикновено 15-20 дни след засаждането разсадът е хванат. Мексиканската краставица расте бързо, като пуска голям брой издънки. Тези, които не му служат за захващане към опората, се изрязват и могат да се ползват за разсад или за консумация – готвят се като аспержи.
Растението може да се отглежда и като саксийно. За целта трябва да засадите целия му плод в саксия като открито остава само дъното. През зимния сезон се държи на южна или закрита тераса. Важно е да се знае, че чайотът се нуждае от много вода и слънце.
Мексиканската краставица в сурово състояние е богата на витамини С, К, В 6, цинк и фолиева киселина.
Коментари