Гювечът е традиционно кулинарно ястие, което често присъства на българската трапеза. Няма конкретна рецепта за неговото приготвяне, което го прави още по-интересно и приятно за готвене. Философията му е изключително лесна. Можете да приготвите гозбата постно или да включите месо.
Ако е постен гювеч, то основните необходими продукти са зеленчуците картоф, зелен фасул, пипер, лук, целина, домати, патладжан и магданоз.
Ако пък сте почитатели на месото, освен изброените зеленчуци можете да добавите свинско, телешко или пилешко. Това е изцяло ваш избор в зависимост какъв гювеч с месо искате.
За да приготвите гювеча, ви трябват глинен съд и вода. В глинения съд поставяте всички продукти в сурово състояние и след това добавяте водата.
Защо ви е необходима вода в гювеча и в какво количество?
Водата в гювеча прави месото по-крехко и спомага за сваряването на зеленчуците. Без вода продуктите няма да бъдат правилно приготвени, ароматизирани и запечени. Главната цел е поставеното количество течност в гювеча да започне да ври.
Това няма да се случи обаче, ако прекалите с обема. Трябва да се придържате към умерено количество вода, за да може тя да започне да ври. Обикновено се добавя около 1 ч.ч. вода, но може да действате по своя преценка.
След като залеете с необходимото количество вода, може да поставите домашния вкусен гювеч на 180-200 °C и да печете в продължение на час и половина.
За още по-вкусна рецепта в гювеч, можете да извадите гювеча, да го залеете с каша от доматено пюре и брашно и да го върнете обратно във фурната за още 15-20 минути.
Коментари