Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Честит Ден на виенския шницел! Виж оригиналната му рецепта

Честит Ден на виенския шницел! Виж оригиналната му рецепта

ХрисиХриси
Новак
147

Днес е Международният ден на виенския шницел - честито на всички, които обичат да приготвят или пък само да похапват това вкусно ястие!

Виенският шницел намира множество привърженици в Австрия и страните от този регион. Той е една от емблемите на австрийската кухня и виенската храна, която става част от живота на местните от най-ранна възраст.

Съвсем логично, тази кулинарна класика в жанра си има собствен празник – 9-ти септември е денят, посветен на виенския шницел и неговата история.

История на Виенския шницел

Виенският шницел се среща за първи път през 1831 година в готварска книга под името пържен телешки шницел. Малко по малко то си проправя път към Виена.

През 1887 година хората го определят като гастрономическа мечта, състояща се от резени лимонова кора, сардини, краставички, каперси и куп ароматни и вкусни подправки, някои по-известни от други по онова време.

А как може да отпразнувате Деня на виенския шницел?

Не се сещаме за по-добър начин, освен да приготвите виенски шницел вкъщи и да изненадате приятно семейството си!

Ето я и рецептата за вкусния виенски шницел:

Необходими продукти:600 г телешко месо

½ чаша брашно

2 яйца

150 г галета

сол

черен пипер

2 с.л. краве масло

олио

4 лимонови резена

магданоз

Начин на приготвяне на виенски шницел

Объркайте брашното и 1 ч.л. сол в по-плитка, но широка купа. Разбийте яйцата и галетата заедно с 2 ч.л. сол в още 2 отдели купи.

Разделете месото на 4 равни части, поставете върху фолио или кухненска хартия, за предпочитане върху 2 листа. Внимателно начукайте месото и овкусете със сол и черен пипер.

Вземете широк и дълбок тиган. Загрейте олио. Когато е готово, вземете парче месо, оваляйте го последователно в брашното, яйцата и галетата.

Трябва да го изпържите равномерно и от двете страни, което ще ви отнеме по около 2 минути на страна - общо 4 минути.

След като сте готови с първото парче, извадете от тигана и оставете шницела на лист хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.

Повторете същото и с останалите 3 части месо.

Сервирайте виенските шницели с бучица масло отгоре, резени лимон и магданоз.

Приятен апетит!

А непременно пробвайте и някой от тези шницели от кайма, вегетариански шницел или любимия свински шницел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен