От години брандовете, произвеждащи зърнени закуски, се опитват да привлекат вниманието на родителите, представяйки някои предимства на хранителния продукт.
Според ново проучване наистина се оказва, че овесените ядки, трици и останалите житни закуски повишават концентрацията при подрастващите.
Изследване, проведено в Кралския колеж в Лондон, Великобритания, открило, че сутрешното консумирането на една купа със зърнени храни подобрява иначе устойчиво лошите резултати в училище на някои деца.
Научното изследване, публикувано в британския Telegraph, се фокусирало върху анализа от умственото представяне на две групи подрастващи. В рамките на четири дена на първата група давали за закуска зърнени храни, а на втората - глюкозна напитка.
Обобщените резултати от проучванията доказали, че храните с нисък гликемичен индекс (гликемичният индекс определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна) водят до намаляване на разсейването.
Ето защо пълнозърнестите храни като например овесените ядки или трици са по-подходящи, отколкото белият хляб, закуските и сладкишите.
Доказано е още, че като цяло пропускането на закуската има не просто негативен ефект върху възможността за фокусиране и мислене, но се отразява чувствително и на визуалното възприятие и на вербалните способности.
Тези изследванията едва ли предлагат нови шокиращи разкрития. Все пак те убедително потвърждават, че добре подбраната закуска е перфектният инструмент за успешен и продуктивен ден.
Това важи не само за децата. Специалистите препоръчват още винаги да се комбинира балансирано хранене с физически упражнения, за да се поддържате здравословно си състояние във форма.
Коментари